Mainos
Mainos

Presidentti nimitti uuden ympäristöministerin

Stefan Wallin aloittaa ympäristöministerinä vuoden vaihtuessa. Hänet valittiin Jan-Erik Enestamin seuraajaksi RKP:n puheenjohtajana viime kesäkuussa.

RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin ottaa vastaan ympäristöministerin tehtävät vuoden vaihtuessa. Tasavallan presidentti nimitti hänet tänään avoimella kirjeellä valtioneuvoston jäseneksi hallituksen loppukaudeksi.

Samalla hän vapautti Suomen viidenneksi pitkäaikaisimman ministerin Jan-Erik Enestamin valtioneuvoston jäsenyydestä ja ympäristöministerin tehtävistä.

Yleensä ministeri vaihtuu heti nimityksen jälkeen. Tällä kertaa poikkeuksellisesti muutos tapahtuu vasta runsaat kaksi vuorokautta nimitysmuodollisuuksien jälkeen. Näin Enestam on ministerinä Suomen EU-puheenjohtajuuskauden loppuun.

Presidentin esittelyn jälkeisessä ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa Wallin vannoi ministerin tehtävän vaatiman virka- ja tuomarinvalan. Istunnossa päätettiin myös ministerinvaihdoksen tuomista muutoksista valtioneuvoston työssä.

Ministerinvaihdos vaatii muutoksia esimerkiksi ministerien sijaisuuksiin. Pääministerin sijaisena jatkaa valtiovarainministeri Eero Heinäluoma. Enestam on pisimmän virkaikänsä perusteella hoitanut istunnoissa pääministerin tehtäviä, jos pääministeri Matti Vanhanen ja Heinäluoma ovat olleet estyneitä. Vastedes sijaisena toimii kulloinkin pisimpään ministerinä toiminut ministeri.

Istunnossa päätettiin vaihdoksen aiheuttamat muutokset työnjaossa ulkoministeriössä ja ympäristöministeriössä, EU-ministerivaliokunnan kokoonpanossa sekä talousneuvoston kokoonpanossa. Käytännössä Wallin perii Enestamin tehtävät.

Valtiotieteen maisteri Wallin on toiminut Enestamin poliittisena valtiosihteerinä ympäristöministeriössä. Hänet valittiin Enestamin seuraajaksi RKP:n puheenjohtajana viime kesäkuussa.

Wallin: Ympäristöasioilla ei tule politikoida

Wallin toivoo, että tulevassa eduskuntavaalikampanjassa ympäristöasioista keskusteltaisiin asiallisesti ja tulevaisuuteen suuntautuvasti. Hänen mielestään ympäristöasiat ovat liian tärkeitä politikoinnin kohteiksi. Wallin esitteli näkemyksiään ministerinimityksensä jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Wallin aikoo ministerikaudellaan pitää yllä keskustelua ilmastonmuutoksesta, Itämeren tilasta, ympäristökasvatuksesta ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisestä. Hänen mielestään näistä asioista pitää puhua, sillä se on velvollisuus tulevia sukupolvia kohtaan.

Mitään suuria muutoksia ei hänen kaudellaan ympäristöministeriön hallinnonalalla ole luvassa. Asioita on hänen mielestään tähänkin asti hoidettu mallikkaasti. Hän muistutti kuitenkin, että ulkomailta tuleva valtava paine tuppaa vaikuttamaan aina sisäpolitiikkaankin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme