Mainos
Mainos

Video: Näin presidentti Niinistö perusteli ohjustietojen pimittämistä – "Haukkuja on tullut monesta suunnasta"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää kiireellisen tiedotustilaisuuden Suomessa tehdystä ohjusten koeräjäytyksestä kello 16.15. MTV Uutiset seuraa tilaisuutta hetki hetkeltä.

16.45 Tiedotustilaisuus on päättynyt.

16.43 Asiasta ei kerrottu Venäjälle tarkemmin kuin että tutkintapyyntö on tehty ja siihen aiotaan vastata. Tämä johtui Hollannin pyynnöstä, että asia pidettäisiin täysin salassa.

16.42 Niinistö: Kansainvälinen tutkintaryhmä ei voi nostaa syytteitä. Syytteet nostaa ymmärtääkseni Hollanti, jonka kanssa on tehty täydellistä yhteistyötä.

16.41 Niinistö: Kansainvälisestä tutkintaryhmästä on puhuttu vain tässä viimeisessä vaiheessa, ei missään vaiheessa aiemmin. 

16.40 Niinistö: Venäjän kanssa ei ole keskusteltu tänään asiasta.

16.38 Niinistö: Haukkuja on tullut monesta suunnasta.

16.35 Hollannissa oli alkuviikosta vihjailtu, että asia on Suomelle arkaluontoinen Suomen ja Venäjän välien vuoksi. Niinistö kumosi väitteen ja totesi, että asia on arkaluontoinen vain asekaupan sääntöjen vuoksi. Venäjä liittyy tähän vain asekaupan toisena osapuolena.

16.34 Niinistö: Tämänpäiväinen tuli yllätyksenä. Haukkuja on odotettu joka suunnastakin, mutta ei tästä asiasta.

16.33 Niinistö: Haluamme lisätietoa siitä, miksi lisämateriaalia tarvitaan. 

16.30 Suomi ilmoitti Venäjälleä vuonna 2014, että Suomelle on tehty oikeusapupyyntö, johon Suomi aikoo vastata.

16.28 Niinistö ohjusten hankintasopimuksen rikkomisesta: Lähdimme tähän sillä oletuksella, että ohjuskokeet pidetään salassa niin pitkään, kunnes syytteitä nostetaan.

16.26 Se, mitä tehdään, riippuu siitä, saammeko kansainvälistä tukea, jos tulee seuraamuksia.

16.24 Niinistö: Hollannin viranomaiset itse pyysivät pitämään ohjuskokeet salassa, joten on yllättävää, että heiltä ei löytynyt ymmärrystä.

16.21 Niinistö: Kun Hollanti pyysi, että tietoja luovutettaisiin kansainväliselle rikostutkintaryhmälle, piti pohtia, mitä tietoja voidaan luovuttaa.

16.20 Niinistö: Olemme olleet tiukassa paikassa, koska on normaaleja salassapitosäädöksiä, jotka liittyvät ohjusten hankintasopimukseen.

16.19 Vuonna 2015 pyydettiin räjäyttämään ohjus ja toimittamaan sirpaleita Hollannin viranomaisille. Räjäytyksessä oli paikalla Hollannin viranomaisia ja sirpaleita lähetettiin Hollannille.

16.18 Sauli Niinistö: Hollannin viranomaiset toivoivat Suomen apua malesialaiskoneen tapauksen selvittämisessä vuonna 2014. Pyyntö liittyi Buk-ohjuksiin. Hollannista kerrottiin, että siinä vaiheessa, kun syytteet nostetaan, näyttönä tullaan käyttämään Suomen aineistoa.

16.16 Live on käynnissä.

Helsingin Sanomat paljasti tänään, että Suomen hallitus pimittää Suomessa tehdystä Buk-ohjuskokeesta saatuja tietoja kansainväliseltä rikostutkijaryhmältä.

Pian uutisen julkaisun jälkeen presidentti Sauli Niinistö ilmoitti järjestävänsä aiheesta tiedotustilaisuuden. Tiedotustilaisuuteen osallistuu presidentin lisäksi myös ulkoministeri Timo Soini.

Hollantilaisjohtoinen kansainvälinen rikostutkintaryhmä julkisti keskiviikkona päätelmänsä, joiden mukaan Malesian Airlinesin lento MH17 ammuttiin vuonna 2014 alas Itä-Ukrainasta Buk-ilmatorjuntaohjuksella, joka oli tuotu Venäjältä ja vietiin käytön jälkeen takaisin Venäjälle.  

Toinen asian vahvistamiseksi tehdyistä ohjuskokeista suoritettiin Suomessa. Helsingin sanomien mukaan hallitus ei ole suostunut luovuttamaan kaikkia kokeessa saatuja tietoja kansainvälisen rikostutkijaryhmän käyttöön.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot