Mainos
Mainos

Presidentti valmis toiselle kaudelle

Presidentti Halonen on ilmoittanut olevansa valmis asettumaan SDP:n presidenttiehdokkaaksi tulevissa vaaleissa. Presidentti kertoi päätöksen kypsyneen jo viime syksynä.

Presidentti Tarja Halonen on valmis asettumaan presidenttiehdokkaaksi myös tammikuun presidentinvaaleissa.Halonen ilmoitti päätöksestään Mäntyniemessä pidetyssä tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

- Sosiaalidemokraattisen puolueen johto on käynyt eilen täällä Mäntyniemessä kysymässä suostumustani presidentinvaaliehdokkaaksi. Olen vastannut myönteisesti, kertoi presidentti.

Presidentti kertoi, että hän oli päättänyt jo viime syksynä, että pyrkisi uudelle kaudelle. Halosen mukaan päätös ehdokkaaksi asettumisesta oli ollut sekä helppo että vaikea. Tasavallan presidentti muistutti, että presidentin tehtävään liittyy monia erittäin myönteisiä ja mielenkiintoisia puolia, mutta samanaikaisesti se on myös yksinäinen ja vaativa tehtävä.

Vanhanen: Tervetuloa presidenttikisaan

Kampanjansa teemoja presidentti Halonen ei sen sijaan tänään esitellyt, mutta toivoi, että ensi tammikuun presidentinvaalit olisivat asialliset ja rehdit. Halosen haastajiksi ovat jo aiemmin ilmoittautuneet keskustan Matti Vanhanen, kokoomuksen Sauli Niinistö, vihreiden Heidi Hautala ja perussuomalaisten Timo Soini.

Keskustan tuleva presidenttiehdokas, pääministeri Matti Vanhanen toivotti tuoreeltaan presidentti Halosen tervetulleeksi presidenttikisaan. Vanhanen uskoo presidentti Halosen ilmoituksen merkitsevän sitä, että presidentinvaaleissa on aito kilpailuasetelma. Hänen mukaansa valtionpäämiehen tehtävästä käydään ihmisten silmissä tehtävän arvoinen ja sen arvoa vahvistava kamppailu.

Vanhasen mielestä kannattaa luottaa siihen, että sekä presidentti että pääministeri ovat henkilöinä sellaisia, että he hoitavat tehtävänsä vaaleista huolimatta. Myös heidän yhteistoimintansa tulee sujumaan hyvin.

- Me huolehdimme tästä maasta kaikella sillä vastuuntunnolla, joka meillä on, Vanhanen sanoi.

Halosen takana SDP:n laaja tuki

SDP ilmoitti heti Halosen ilmoittautumisen jälkeen, että Halosen luona kävi eilen sekä puolueen että eduskuntaryhmän johto. Puheenjohtaja Paavo Lipposen vetämä lähetystö pyysi Halosta asettumaan ehdolle mahdolliseen presidenttiehdokkaasta käytävään jäsenäänestykseen.

Puolueen sääntöjen mukaan jäsenäänestys järjestetään, mikäli presidenttiehdokkaita on useampi. Haastajia ei kuitenkaan ole näkyvissä. Jo nyt 30 puolueosastoa on esittänyt Halosen asettamista presidenttiehdokkaaksi.

Jäsenäänestys järjestettäisiin syyskuun lopulla, jos sellainen tarvitaan. SDP:n presidenttiehdokkaan asettaa puoluevaltuusto, jonka seuraava kokous järjestetään marraskuussa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 19.05.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme