Mainos
Mainos

Presidenttiehdokkaat arvostelevat gallupien ajankohtaa ja tulkintoja

Viimeisenä kampanjapäivänä pääkaupunkiseutua kiertäneet presidenttiehdokkaat arvostelevat niin mielipidetiedustelujen ajankohtaa kuin tulkintojakin.

Vihreiden ehdokas Pekka Haavisto haluaisi lopettaa gallupit ennakkoäänestyksen alettua. SDP:n ehdokas Paavo Lipponen puolestaan arvelee niiden ohjaavan äänestäjiä liikaa.

– Joissain maissa on sellainen systeemi, että gallupeja ei julkaista enää ennakkoäänestyksen alettua. Äänestäjien pitäisi voida rauhassa äänestää ja päättää, Haavisto sanoo.

– Näistä voi tulla itseään toteuttavia ennusteita ja sitten riehaannutaan. Jotkut ehdokkaat ovat juopuneet gallupeista, Lipponen toteaa.

Laskentatavat yhtenäisiksi

Kannatusmittauksia alusta asti johtanut kokoomuksen Sauli Niinistö puolestaan kritisoi mielipidemittausten laskentatapaa.

– Sitä kyllä suosittelisin, että galluppien laskentatapa olisi kaikilla sama, koska se on aiheuttanut nyt aika paljon sekaannusta.

Samoilla linjoilla oli keskustan Paavo Väyrynen.

– Tehdään ammattitaitoisesti ja julkistetaan rehellisesti nämä gallupit. Nimenomaan julkistamisessa on tarkoitushakuisuutta, arvioi Väyrynen, joka 1994 presidentinvaalissa kritisoi gallupien jopa pudottaneen hänet kakkoskierrokselta.

Kannatusmittausten kärkisijoilla keikkuneista ehdokkaista ainoastaan perussuomalaisten Timo Soini vähätteli kannatusmittausten vaikutusta.

– Ei gallupeilla voi olla sellaista ohjaavaa merkitystä kuin nyt annetaan ymmärtää. Minä luotan Suomen kansaan, Soini lausuu.

Presidenttiehdokkaat toivovat vaalien ensimmäisen kierroksen äänestysprosentin nousevan korkeaksi. Niinistö toivoi äänestysvilkkauden nousevan yli 75 prosentin, Lipponen ja Haavisto toivoivat äänioikeuttaan käyttäneiden prosenttiosuuden lähentelevän kahdeksaakymmentä.

(MTV3)

Katso Joonas Lepistön juttu (Seitsemän uutiset 21.1.2012)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot