Mainos
Mainos

Presidenttijulkisuus keskittynyt kolmelle pääehdokkaalle

Pääministeri Vanhanen ja presidentti Halonen ovat näkyneet selvästi eniten presidenttiehdokkaista tiedotusvälineissä, vaikka molemmat eivät ole vielä aloittaneet virallisesti kampanjointiaan. Observer-Finland seuraa MTV.n uutisille presidenttiehdokkaiden julkisuuskuvaa koko vaalitaiston ajan.

Pääministeri Matti Vanhasella ja presidentti Tarja Halosella ei ole ollut syytä kiirehtiä virallisia kampanjastartteja. Aseman vuoksi julkisuutta sataa laariin joka tapauksessa.

MTV:n tilaaman selvityksen mukaan edelliseen mittaukseen verrattuna Halosen näkyvyys mediassa on kivunnut samalle tasolle pääministerin kanssa. Niinistö puolestaan jää selvästi pronssille.

Halosen ja Vanhasen vaaleihin liittyvä julkisuus on jo lähes yhtä mittavaa kuin virkanäkyvyys. Niinistö sai vaalijulkisuutta saman verran kuin kilpailijansa. Pienet puolueet ovat saaneet ehdokkaitaan esiin lähinnä vaalikyselyissä ja kampanja-avauksissa.

Kaarina-kohu vaikuttaa Vanhasen julkisuuskuvaan

Eniten kielteistä julkisuuttta tutkimusajankohtana sai Vanhanen. Kylmää vettä tuli niskaan gallup-tappioista ja vaalikampanjoinnin jarruttamisesta, mutta erityisesti yksityiselämästä ja Kaarina-kohusta.

Tarja Halonen sai sekä myönteistä että kielteistä julkisuutta. Pyyhkeitä tuli muun muassa SAK:n vaalituesta ja ulkopolitiikasta. Niinistö puolestaan sai eniten myönteistä julkisuutta - turvallisuuspoliitikan haastoyritykset, kirja ja gallupit pitivät Niinistön otsikoissa.

MTV.n vaaliasiantuntijan, Åbo Akademin tutkimusjohtajan Kimmo Grönlundin mukaan nyt taidollisesti tasaveroisten ehdokkaiden pitäisi saada esille linjaerot.

- Halosen takana olevilla ehdokkailla on nyt kova paine saada kannatusta. Toisaalta ehdokkaalla saattaa olla vaikeaa haastaa toinen ehdokas ilman, että oma kannatus ei käänny laskuun, Grönlund, summaa.

Pääsääntöisesti ehdokkaiden touhuja on raportoitu neutraalisti.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 26.10.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme