Mainos
Mainos

Presidenttillä ja hallituksella ilmiriita kansliapäällikkönimityksestä

Valtioneuvosto ja hallitus ajautuivat tänään harvinaiseen nimityskiistaan sisäministeriön kansliapäälliköstä. Valtioneuvosto esitti yksimielisesti, että lokakuussa aukeavaan virkaan pitäisi nimittää pääjohtaja Ilkka Laitinen, mutta presidentti Tarja Halonen kannattaa siihen nykyistä sisäministeriön kansliapäällikköä Ritva Viljasta.

Nimityksestä on tarkoitus päättää huomenna presidentin esittelyssä, joka tällä kertaa järjestetään Naantalin Kultarannassa. Jos presidentti on eri mieltä valtioneuvoston kanssa, palautuu asia seuraavaan valtioneuvoston istuntoon. Presidentillä on oikeus toisessa presidentin esittelyssä nimittää tehtävään kuka tahansa pätevyysvaatimukset täyttävistä hakijoista.

Halosen lehdistöpäällikkö Eila Nevalainen ilmoitti tänään, että presidentti ei halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa millään tavalla. Halosen on kerrottu asettuneen Viljasen kannalle lähinnä siksi, että hän on hoitanut kansliapäällikön tehtäviä moitteettomasti jo viiden vuoden ajan ja hänellä on laaja-alainen kokemus.

Asiaa esittelevä sisäministeri Anne Holmlund (kok.) sanoi hämmästyneensä tasavallan presidentin puuttumista sisäministeriön kansliapäällikön nimitykseen.

-Presidentillä on asiassa nimitysoikeus, ja sen asian kanssa tässä edetään. Varmasti hän on jonkun harkinnan jälkeen tähän asiaan päätynyt. Se hiukan hämmästyttää, että en koe välttämättä, että sisäministeriön kansliapäällikkö olisi sellainen intressi, jossa presidentillä olisi käytännössä vahvaa intressiä, Holmlund sanoi tänään.

Holmlund sai kuulla Halosen valtioneuvoston esityksestä poikkeavasta kannasta vasta tällä viikolla, vaikka presidentti ja sisäministeri ovat tavanneet asian tiimoilta useaan otteeseen. Viimeinen tapaaminen oli 26. kesäkuuta.

Ministeriö muuttunut sisäisen turvallisuuden suuntaan

Kansliapäälliköksi haki kymmenen henkilöä, joista kolmea haastateltiin. Vahvoilla oli loppujen lopuksi vain kaksi hakijaa: 50-vuotias Ritva Viljanen on johtanut sisäministeriötä vuodesta 2003 ja on koulutukseltaan oikeustieteen kandidaatti sekä valtiotieteen maisteri. 45-vuotias Ilkka Laitinen on puolestaan ollut EU:n rajaturvallisuusviraston johdossa toukokuusta 2005. Hän on suorittanut upseerin tutkinnon.

Anne Holmlund korosti juuri Laitisen johtajakokemusta virantäytössä. Sisäministeriö on Holmlundin mukaan muuttunut viime vuosien aikana enemmän sisäisen turvallisuuden ja maahanmuuton suuntaan, ja kansliapäälliköksi tarvitaan näiden alojen erityisosaaja.

-Laitisella on vahva johtajakokemus EU:n rajaturvallisuusvirastosta, ja hänellä on sen myötä vahva näyttö, että hän pystyy hankaliakin kysymyksiä hanskaamaan. Ja niitähän sisäministeriössä yleensä riittää, Holmlund naurahti.

Puoluekanta ei ministerin mukaan vaikuttanut valintaan, sillä Laitisella ei ole minkäänlaista puoluekantaa. Viljasella sen sijaan on demaritausta.

Ritva Viljasen ansioita kansliapäällikkönä Holmlund ei halunnut arvioida - ei myöskään sitä, vaikuttiko valintaan sisäministeriön ylimmän poliisiorganisaation sisäiset ongelmat ja Viljasen kyky ratkaista niitä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme