Mainos
Mainos

Presidenttitentti tänään: "Vain Herra tietää, mitä tapahtuu"

Maikkarin uutistoimituksessa valmistaudutaan täyttä höyryä presidenttikamppailun ensimmäiseen vaalitenttiin. Studiolla tehdään viimeisiä viilauksia lavasteisiin ja tentin juontajat Eeva Lehtimäki ja Timo Haapala hiovat kysymyksiä kisan kahdeksalle ehdokkaalle.

Tenttivalmistelut alkoivat jo vuosi sitten, kun ohjelma-ajat nakutettiin ohjelmakarttoihin. Sen jälkeen juontajat ovat perehtyneet tarkoin asiakysymyksiin ja ehdokkaiden persooniin.

– Tentti on kuin suuri separaattori, jolla yritetään saada ehdokkaiden erot esiin. Kyseessähän on vertailu, joka tehdään äänestäjiä varten, Haapala tiivistää.

Vaikka kysymyspatteristo on mietitty huolellisesti, jopa 80 prosenttia kysymyksistä joudutaan heittämään pataan lähetyksen aikana.

– Jos keskustelu vetää, me vetäydymme taustalle ja todelliset tähdet eli ehdokkaat pääsevät viemään keskustelua. Jos väittely ei lähde lentoon, meillä pitää olla valmiina suunnitelmat b, c, d ja e.

Improvisaation taito onkin juontajille elintärkeä: pitää tunnustella ehdokkaiden tunnelmia ja tarttua kiinnostaviin heittoihin.

– Yleensä kuvio menee niin, että ohjelman alku treenataan tarkasti, mutta sen jälkeen vain Herra tietää, mitä tapahtuu.

Tentti ei saa olla puuroa

Haapalan mielestä yksi tenttien vetäjän suurimmista haasteista on se, että keskustelu pysyy kiinnostavana.

– Tempo on saatava pidettynä sellaisena, ettei tentti ole katsojalle tasaista puuroa. Pyritään siis välttämään sitä, että katsojat lähtisivät jääkaapille kesken tentin.

Tärkeää on myös se, että juontajat ovat tasapuolisia kaikkia ehdokkaita kohtaan. Päällepuhumiseen puututaan ja välillä puheessaan rönsyileviä ehdokkaita joudutaan keskeyttämään.

– Kyllä ne puhetta uskovat, Haapala vakuuttaa.

Epäilyjä juontajien tasapuolisuudesta tulee usein tenttien jälkeen, mikä on Haapalan mielestä ymmärrettävää.

– Tenttejä katsotaan usein oman suosikkiehdokkaan näkökulmasta ja monista tuntuu, että suosikki on saanut liian vähän puheaikaa. Niin se on, että juontajat haukutaan aina jokaisen tentin jälkeen, Haapala naurahtaa.

Muista katsoa Presidenttitentti MTV3-kanavalla keskiviikkona kello 20-22! Ohjelma lähetetään suorana myös MTV3 Katsomossa.

Tuttuun tapaan tentin tapahtumia voi kommentoida reaaliajassa MTV3:n vaalisivuilla. Tarkempia ohjeita luvassa huomenna!

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme