Mainos

Professori: Suomalainen kateus on hölynpölyä

Suomi, suomalainen yrittäminen ja samalla vähän myös suomalaiset ovat saaneet tänään taas niskaansa pessimistileiman.

Öljy-yhtiö Shellin hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan mukaan maamme ongelma on pessimismi, myös pääministeri Jyrki Katainen on aiemmin todennut, että Suomessa vallitsee liian negatiivinen ilmapiiri

Psykologian emeritusprofessori, onnellisuusprofessoriksikin kutsuttu Markku Ojanen myöntää, että Ollilan ja Kataisen näkemyksissä on jonkin verran perää – ainakin yleisellä tasolla.

– Ajatellaan, että suomalaiset ovat melankolisia, kateellisia, eivät luota itseensä, sulkeutuneita. Tällaisia viljellään aika paljon, Ojanen luettelee.

– Myös tutkimuksessa vuosia sitten saatiin sellainen tulos, että suomalaisten kuva itsestään on aika kielteinen.

Ojasen mukaan asia kääntyy kuitenkin ristiriitaiseksi, kun tarkastellaan esimerkiksi onnellisuustutkimuksia, joissa suomalaiset ovat aivan kärkipäässä. Pessimismi tuntuukin elävän Ojasen mukaan enemmän yleisessä puheessa kuin ihmisten omassa elämässä.

– Kun ihmisiltä kysytään heidän omaa tilaansa, vaikka näitä ihan samoja asioita: Oletko kateellinen? Sulkeutunut? Luotatko itseesi? Niin eihän sieltä tule mitään kielteistä kuvaa, Ojanen toteaa.

– Ja olisihan se nyt merkillistä, että onnelliset suomalaiset olisivat omassa elämässään kovin toivottomia ja pessimistisiä. Eli siltä osin se ei pidä paikkaansa. Mutta tällaista yleistä kriittisyys-, melankolia- ja kyynisyyspuhetta, sitä kyllä on.

"Suomessa ei ole tykätty henkselien paukuttelusta"

Ojanen ei löydä hyvää selitystä sille, miksi pessimistinen kuva suomalaisista elää keskuudessamme niin vahvana. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että suomalainen pessimismi nojaa protestanttiseen vaatimattomuuden ja nöyryyden ideaan. Pessimismi on ollut myös huonoina aikoina eräänlainen suojautumiskeino.

– Kun sieltä sodasta ja lamasta on tultu, niin on tavallaan varauduttu odottamaan pahempaa ja sitten ilahdutaan, kun saadaankin vähän parempaa kuin mitä odotetaan. Tällaisella asenteella on sitten vähän pahempiakin aikoja kestetty, joten siinä on tietyllä tavalla positiivistakin puolta.

Onnellisuusprofessori myöntää kuitenkin, että esimerkiksi suomalaisten kateuden hehkuttaminen rasittaa myös häntä itseään.

– Se on ihan hölynpölyä. Ei siihen mitään tieteellistä perustetta ole. Kaikkialla löytyy kateellisia ihmisiä ja esimerkiksi melankoliaa ovat psykiatritkin tutkineet, ei se ole Suomessa sen kummempaa. Eikä suomalaisten itsetunnossa tai itsearvostuksessa ole mitään vikaa. Me ollaan siinä ihan varmasti kärkipäässä, Ojanen lataa.

Ojasen mukaan nykyään nuorempien suomalaisten tavassa ajatella ja puhua itsestään näkyy kuitenkin jo eroa vanhempiin.

– Ehkä siinä on vähän tällaista historiallista taustaa, että täällä Suomessa ei ole tykätty henkselien paukuttelusta. Mutta nyt sitäkin alkaa vähän täällä jo olla. Ajat muuttuu.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot