Mainos
Mainos

Professori: Lasten ja nuorten elämässä riskitekijöitä

Lasten- ja nuortenpsykiatrian professori Fredrik Almqvist

Professori Almqvist ja Pirkko Lahti painottavat Jokelan ampumistragediasta keskustelemisen tärkeydestä.

MTV:n Huomenta Suomessa vierailleen lasten- ja nuortenpsykiatrian professori Fredrik Almqvistin mukaan lasten ja nuorten elämään on tullut paljon uusia riskitekijöitä muun muassa uusmedian, virtuaalimaailman ja median myötä. Nuori mieli on herkkä järkkymään.

Almqvist toteaa, että nuoruusiän aikana on monia kehityksellisiä haasteita ja suhteellisen hyvilläkin henkisillä voimavaroilla nuoruusikään tulleen ihmisen mielenterveys voi järkkyä.

- En sano, että olen osannut odottaa tällaista, mutta kun ynnään lasten ja nuorten elämää nykyään rasittavia tekijöitä, on mahdollista, että harva yksilö järkkyy näin pahasti ja tekee näin epätoivoisen teon. On tullut tietoa, että hänen elämässään on viime vuoden aikana tapahtunut jotain, joka on hänen mieltään järkyttänyt.

Professori suosittelee keskustelua tapahtuneesta perhepiirissä ja hyvien ystävien kanssa, jotta voidaan palauttaa sitä järkkynyttä turvallisuuden tunnetta, jonka tapahtuma on aiheuttanut.

Nuoret voivat huonosti

Pirkko Lahti painottaa, että ampumistragediasta pitää ja täytyy puhua kodeissa ja kodeissa.

- Pitäisi kysyä nuorelta myös, että tekisitkö sinä näin?

Virtuaalimaailmasta haetaan turvaa yksinäisyyteen.

- Ajaako koulujärjestelmä ja kurssitetut lukiot ihmisiä yksinäisyyteen? Korostan vielä, että tämä oli kuitenkin yksittäinen tapahtuma, eikä tästä voida vetää johtopäätöksiä, Lahti toteaa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot