Mainos
Mainos

Professori lehdelle: Lapsien kanssa vapaaehtoistyötätekevien rikostausta selville

Lasten kanssa vapaaehtoistyötä tekevien rikostaustan selvittäminen pitäisi olla pakollista, esittää rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Keskisuomalaisessa.  

Hänen mukaansa lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista enemmistö tapahtuu vapaaehtoistoiminnan parissa, joten työntekijöiden taustojen tarkastaminen on tärkeää.   

Toukokuussa voimaan tullut laki vain mahdollistaa selvityksen, mutta ei tee siitä pakollista, sillä työnantajalla on velvollisuus pyytää työnhakijan rikosrekisteriote nähtäväksi vain, jos työsuhde on pysyvä.  

Vapaaehtoispohjalta säännöllisesti lasten kanssa työskentelevältä voidaan tietoja pyytää, mutta niiden saaminen edellyttää vapaaehtoisen kirjallista suostumusta.  

Jos mahdollinen rikosmerkintä on vanhentunut, tietoa hakijan mahdollisista aiemmista rikoksista ei saa. Esimerkiksi ehdollinen tuomio poistuu merkinnöistä viidessä vuodessa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme