Mainos
Mainos

Professori lyttää työselvityksen: "Käsittämätön ja kehno, pitäisi tehdä kokonaan uudelleen"

Selvitysmies Harri Hietala antoi eilen ehdotuksensa paikallisesta sopimisesta työ- ja elinkeinoministeriölle. Ehdotuksen sisältöä on arvosteltu monelta taholta ja nyt professori moittii rankasti esityksen epäselvää kieltä.

Työ- ja elinkeinoministeri Jari Lindström (ps.) sai eilen käsiinsä selvitysmies Harri Hietalan ehdotuksen, jonka mukaan paikallista sopimista tulee lisätä. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että työpaikat voivat sopia nykyistä vapaammin työsuhteen ehdoista, kuten palkoista ja työajasta.

Esitys sai nihkeän vastaanoton työntekijäpuolelta ja SAK pelkäsi, että paikallinen sopiminen johtaa palkka-aleen. 

Nyt tulilinjalle on joutunut esityksen epäselvä ja koukeroinen kieli.

– Se on kirjoitettu epäanalyyttisesti ja kehnosti. Se pitäisi kirjoittaa kokonaan uudelleen, Helsingin yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen tylyttää.

Tuliko ehdotuksen tekijälle kiire?

Professorin mielestä ehdotuksen ymmärtää vain, jos sitä lukee lakikirjan kanssa.  

Nopealla lukemisella ehdotuksen sisältö todella uhkaa jäädä mysteeriksi. Esimerkiksi yhteistoimintalain muutoksista todetaan muun muassa seuraavaa:

"Poistetaan lain 67 §:stä (Rangaistussäännökset) viittaukset 34 ja 36 §:iin. Korvataan rikosprosessi näissä asioissa säätämällä hallinnollinen seuraamus, laiminlyöntimaksu. Sen tuomitsee tuomioistuin ja sen enimmäismäärä on 15.000 euroa. Määrää tarkistetaan siten, kuin muidenkin vastaavien seuraamusten osalta tehdään. Tarkoituksena on poistaa aukko lain soveltamisalasta ---"

Professori Tiitisen mielestä selvityksen tarkoitus oli kertoa paikallisesta sopimisesta medialle ja kansalaisille mahdollisimman selkeästi. Tässä se ei onnistu. Syy saattaa olla muuallakin kuin selvityksen tehneen Harri Hietalan työssä.

– Voi olla, että Hietalalla on tullut hirveä kiire. Sellaisen kuvan siitä ensimmäisenä saa.

Professorin kommenteista kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tiitisen mukaan Hietalan laatima ehdotus voi kuitenkin vielä toimia mahdollisen uuden lainsäädännön pohjana. Paikallisen sopimisen edistäminen on yksi hallitusohjelman kärkihankkeista.

– Siinä on määrättyjä vaihtoehtoja, joita selvitysmies on valinnut. Kun asiantuntija istuu rauhassa alas ja pitää lakikirjaa edessään, niin kyllä ne esitykset aukeavat.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot