Mainos
Mainos

Professori moittii energiaratkaisuja: "Suomen pitäisi pyristellä irti ydinvoimasta"

Suomen pitäisi kehittää energian omavaraisuutta ilman ydinvoimaa, katsoo maailmanpolitiikan professori Heikki Patomäki. Hänen mielestään Suomen pitäisi olla innokkaammin mukana kehittämässä energiantuotannon uusia innovaatioita omavaraisuuden turvaamiseksi.

Helsingin yliopiston professori Heikki Patomäen mielestä Suomen pitäisi pyristellä irti ydinvoimasta. Hänen mukaansa syitä on kaksi; ensinnäkään ydinvoima ei ole uusiutuvaa energiaa, toisekseen pitkään radioaktiivisena pysyvän ydinjätteen varastointi on iso ongelma.

Ydinvoiman sijaan voimavaroja pitäisi sijoittaa uusiutuvaan energiaan, josta voisi tulla myös tuottava vientiartikkeli.

– Näiden uusiutuvien energiamuotojen kehittämiseen on monia syitä. Esimerkiksi tuulivoima on järkevä niin suomalaisen yhteiskunnan kannalta kuin tulevan energiahuollonkin takia. Se on myös alue, jonka maailmanmarkkinat tulevat laajenemaan. Minusta Suomen kannattaa satsata sen alueen teknologioiden kehittämiseen ja yritystoiminnan lisäämiseen, toteaa Patomäki.

Professori Patomäen mielestä Suomen tulisi sijoittaa myös tulevaisuuden teknologiaryppäisiin sekä uusiin innovaatioihin.

– Yksi hyvä esimerkki on, että jo nyt voidaan käyttää vuoroveden energiaa vedyn erottamiseen vedestä ja luoda sitä kautta uusia energiatuotannon muotoja. Tällä hetkellä se ei ole vielä taloudellisesti kannattavaa, mutta se on riski-investointi johon valtio voisi hyvin ryhtyä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme