Mainos
Mainos

Professori pelkää karppaavan lapsen puolesta

Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön professori Matti Uusitupa suosittelee vähähiilihydraattista ruokavaliota vain laihduttajalle.

– Karppaus ei ole tarkoitettu lapsille eikä normaalipainoisille. Laihdutuksen jälkeen tulisi siirtyä vähitellen takaisin tavalliseen ruokavalioon. Lapsen karppaamisessa ei ole mitään järkeä. Rajoittava ruokavalio voi aiheuttaa häiriöitä lapsen kehityksessä, kun kivennäisaineiden ja vitamiinien saanti voi vähentyä, Uusitupa sanoo.

– Täysjyväviljasta luopuminen on kaikkein hölmöintä. Se yksipuolistaa ruokavaliota. Suomalaisten pitäisi päinvastoin käyttää enemmän täysjyväviljaa. Se on meille ylivoimaisesti tärkein kuidun lähde, Uusitupa lisää.

"Suomalaisten ruokavalion ongelma hiilihydraatit, ei rasva"

Lääkäri Antti Heikkilä haluaisi puolestaan nähdä, millä runsashiilihydraattista ja vähärasvaista ruokavaliota perustellaan terveelliseksi.

– Täysjyväviljatuotteet eivät ole tärkeä osa ruokavaliota. Yli puolet väestöstä on herkkiä viljojen gluteiinille, vaikka kaikki eivät välttämättä saa oireita. Kovat rasvat ovat tärkeitä ihmiselle. Niiden yhdistäminen sairauksiin on mielipuolista. Siitä ei ole näyttöä

Heikkilän käsityksen mukaan ainakin 60 prosentille suomalaisista sopii parhaiten vähähiilihydraattinen ruokavalio. Hänen mielestä tavanomaisin ongelma suomalaisten ruokavaliossa ovat hiilihydraatit, ei rasva.

– Se sopii hyvin myös lasten ylipainon hoitoon. On sikamaista, että lapset eivät saa kouluissa ja päiväkodeissa heille sopivaa ruokaa. Yleisiä ruokavaliosuosituksia ei pitäisi laatia ollenkaan. Se, mikä sopii toiselle, ei välttämättä sovi toiselle.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme