Mainos
Mainos

Professori: Presidentti ja pääministeri taistelevat vallasta

Kiista Suomen edustuksesta EU:n huippukokouksissa kertoo asiantuntijan mukaan presidentin ja pääministerin valtataistelusta.

- Taustalla on periaatekysymys, kumpi on suomalaisen politiikan, nimenomaan hallituspolitiikan ykköshahmo, sanoo valtiosääntöoikeuden emeritusprofessori Antero Jyränki.

Myös valtio-opin professori pitää kiistaa valtataisteluna.

- Tässä katsotaan, mitkä asiat kuuluvat presidentille ja mitkä hallitukselle. Kyllä tässä kiistellään ainakin epäsuorasti myös politiikan sisällöstä sitä kautta, kuka pääsee vaikuttamaan asioihin, arvioi Tapio Raunio Tampereen yliopistosta.

Niin sanotun lautaskiistan uskotaan kärjistyvän, kun Lissabonin sopimus tulee voimaan. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan mukaan kaikki huippukokousasiat kuuluvat sen jälkeen valtioneuvoston toimivaltaan.

Kiistan osapuolet neuvottelevat näinä päivinä, ketkä osallistuvat vastedes huippukokoukseen.

(MTV3 - STT)

Katso myös:

Jos lautasasiaa ei ratkaista nopeasti, on vaarana että joku EU-elin ratkaisee sen Suomen puolesta, huomauttaa valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka. (Huomenta Suomi 27.11.2009)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme