Mainos
Mainos

Professori: Rasismi ei lopu yhdessä yössä

Yhdysvaltain tutkimuksen professori Markku Henrikssonin mukaan Obaman voitto on historiallinen monessa mielessä.

- Jos ajatellaan sitä, että ensimmäistä kertaa musta mies pääsee Yhdysvaltain presidentiksi. Ottaen huomioon esimerkiksi orjuuden ja kansalaisoikeustaistelut ja muun, niin voitto on todella historiallinen, Henriksson sanoo.

- Jos ajatellaan, että sellainen osavaltio kuin Virginia, etelän emovaltio, valitsee musta miehen, niin siinä kyllä orjuuden kahleet heitetään pois. Se ei tarkoita tietenkään sitä, että rasismi poistuisi Yhdysvalloista yhdessä yössä. Tulevaisuus näyttää siinäkin valossa kuitenkin toisenlaiselta kuin vähän aikaa sitten, professori muistuttaa.

Voitto ratkesi Henrikssonin mielestä ennen kaikkea mustien, latinojen ja nuorten ja naisten äänillä.

- Valitettavasti vähemmistö valkoisista miehistä äänesti Obamaa, tai ainakin vanhemmista miehistä.

Yhdysvaltain politiikassa ei tapahdu professorin mielestä nopeita muutoksia. Asiaan vaikuttaa se, miten suuren enemmistön demokraatit saa sanaatissa tai edustajainhuoneessa.

- Pelkästään symboliarvona maailmalta tulee varmasti heti myötämielisyyttä Yhdysvaltoja ja yhdysvaltalaisia kohtaan. Yhdysvaltojen yhteistyöstä muun maailman kanssa tulee helpompaa., Markku Henrikkson arvioi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme