Mainos
Mainos

Professori Rinteelle vaaditaan lähes maksimirangaistusta

Syyttäjä vaatii tutkimusrahojen väärinkäytöstä syytteessä olevalle emeritusprofessori Urpo Rinteelle lähes maksimirangaistusta eli lähes 7 vuoden vankeusrangaistusta mm. törkeistä virka-aseman väärinkäyttämisistä, törkeistä petoksista ja törkeästä veropetoksesta.

Rinne on syyttäjän mukaan pimittänyt Turun yliopistolta 7,23 miljoonaa euroa (43 miljoonaa markkaa) tutkimusahoja. Syyttäjä väittää mm., että Rinne on perusteettomasti maksanut lähipiirilleen hallinnassaan olleista Parkinson-taudin tutkimusrahoista huomattavia summia.

Jutussa kuultiin tänään loppulausunnot. Syyttäjänä toimiva Kuopion kihlakunnansyyttäjä Jarmo Toivola piti Rinteen virka-aseman väärinkäyttöä erityisen tuomittavana rikoksena. Hänen mukaansa rangaistusasteikko esitetyissä syytteissä vaihtelee 4 kuukauden ja 7 vuoden vankeustuomion välillä.

-Vastaavassa Riekkisen jutussa Kuopiossa tuomiota tuli vuosi miljoonaa markkaa kohti. Tällaista kaavaa ei nyt tietenkään voida käyttää. Rinteen tuomion on kuitenkin oltava rangaistusasteikon yläpäästä. Toivola kiisti ajatuksen, jonka perusteella tuomion lieventämisperusteeksi katsottaisiin Rinteen asettama 10,58 miljoonan euron (62,9 miljoonaa markkaa) suuruinen torjuntavakuus, josta voidaan tarvittaessa korvata mm. Turun yliopistolle ja verottajalle aiheutuneet menetykset.

-Tilannehan on aivan sama, jos kiinni saadulta varkaalta otettu varastettu omaisuus palautetaan oikeille omistajille. Ei palautus ole varkaan tuomiota lieventävä seikka. Loppulausunnossaan syyttäjä vaati Rinteen vangitsemista tuomion julistamisen yhteydessä.

Rinne kiistää rikollisen toiminnan

Rinne itse korosti, että hän on kymmenien vuosien tutkijatyössään luonut maailmaan kokonaan uuden Parkinson-taudin hoitostrategian.

-Tutkimusten avulla on voitu parantaa ratkaisevalla tavalla monien potilaiden elämänlaatua. Rinne sanoi, että esim. hänen tutkimustensa kohteena ollut Orionin luusi lääke on ainutlaatuinen ja merkitykseltään maailmanlaajuisestikin hyvin lähellä Nokiaa, hän arvioi. Rinteen puolustus kiisti rikollisen toiminnan mutta myönsi, että on voitu tehdä hallinnollisia virheitä. Tämä taas on johtunut Turun yliopiston tulkinnanvaraisista ja puutteellisista ohjeista.

Lähipiirille suoritetuissa maksuissa ei puolustuksen mukaan voi olla mitään ihmeellistä, koska rahasuoritukset ovat perustuneet tehtyihin töihin. Rinteen avustaja, asianajaja Martti Manner myönsi kuitenkin, että Rinteen menettely on ollut kyseenalaista hänen maksettuaan tutkimusrahoista poikiensa lasten lastenhoitopalkkioita noin 400 000 markalla. Lisäksi hän sanoi, että 1.2 miljoonan markan lainaaminen tutkimusrahatililtä Rinteen toisen pojan asuntokauppaa varten on ollut kyseenalainen teko.

Moniin todistajalausuntoihin vedoten Manner korosti Rinteen aina pitäneen omat ja tutkimusprojektiensa varat täysin erillään toisistaan. Syyttäjä ei halunnut kommentoida Mannerin loppulausuntoa millään tavalla, koska "näkemyksemme ovat niin kaukana toisistaan". Turun käräjäoikeus antaa jutussa tuomion 21. joulukuuta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme