Mainos
Mainos

Professori: Sairaalaa voi johtaa vaikka insinööri

(Kuva: MTV Oy)

Tuotantotalouden professori Paul Lillrank Teknillisestä korkeakoulusta katsoo, että koko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä kuohuttavassa organisaatiomuutoksessa on kysymys yhdestä isosta kysymyksestä - kuka päättää resurssien käytöstä?

Hänen mukaansa asiantuntijaorganisaation täytyy olla hierarkinen, mutta jonkun pitää seistä pääkallopaikalla ja sovittaa kysynnän ja olemassa olevan rahan perusteella kokonaisuutta.

Tämä johtaja voisi olla Lillrankin mukaan lähes kuka tahansa numeroita ymmärtävä ammattilainen - vaikka insinööri tai kasvatustieteiden maisteri.

- Aivan hyvin. Heti kun johtajalla on allaan useampi osaamisalue, niin eihän se voi olla asiantuntija kaikissa aiheissa. Kun substanssia ei itse enää ymmärrä, on pakko johtaa numeroilla, Lillrank toteaa MTV:n Huomenta Suomessa.

"Primadonnalääkärit ruotuun"

Lillrankin mukaan nyt ollaan tilanteessa, jossa erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat nopeammin kuin kansantalous ja tilanteelle on tehtävä jotain.

- Asiantuntijaorganisaatiossa huippuasiantuntijat ovat aina primadonnia. Tehdään vaikeaa ja vaativaa työtä, jota on vaikea selittää muille. Jokainen haluaa kuvitella, että oma juttu on se maailman tärkein ja siihen on saatava rahaa.

- Kun kaikki ajattelee samalla tavalla, syntyy organisaatio, jota on aivan mahdotonta johtaa ja saada kustannuksia järjestykseen.

Lääkäri: Sairaalaa ei voi johtaa kuin ruuvitehdasta

Kliininen numeroilla johtaminen ei kuitenkaan saa työntekijöiden hyväksyntää.

HUSissa työskentelevä, erikoislääkäri ja kansanterveyslaitoksen tutkija Pirjo Lindfors kertoo, että nyt käytävä keskustelu on vain kliimaksi pitkään jatkuneelle pahoinvoinnille.

- Monella HUSin työntekijällä on ollut jo kahdeksan vuoden ajan hyvin lamaantunut tunnelma. Suomalaiset ja kansainväliset tutkimukset osoittavat, että tulosvastuuajattelun tulo terveydenhuoltoon aiheuttaa voimakasta pahoinvointia työntekijöissä ja siitä on seuraamuksia myös potilaille.

Hän myös muistuttaa, että sairaalaa ei voi johtaa kuin ruuvitehdasta.

- Kysymys on inhimillisen kärsimyksen kohtaamisesta. Johtajilla, jotka tulevat täysin tällaisen koulutuksen ulkopuolelta, ei ole käsitystä siitä hiljaisesta tiedosta, joka esimerkiksi sairaanhoitajilla ja perushoitajilla on kärsimyksestä ja potilaan kohtaamisesta. Tarvitaan siis myös laadullista tutkimusta ja niitä kokemuksia, joita henkilöstöllä on, Lindfors toteaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme