Mainos
Mainos

Professori: STM:n muistio haiskahtaa raittiusvalistukselta

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) virkamiesten alkoholitavoitteet kertovat siitä, että yhteiskunta ymmärretään koneeksi, jota voidaan säätää. Tätä mieltä on yhteiskuntatieteiden tohtori, akatemiaprofessori Pertti Alasuutari.

– Yleensä ei mietitä sitä, mitä kulttuurisia seurauksia näillä päämäärillä on, sillä niitä on vaikea ennakoida, Alasuutari sanoo.

Alasuutari viittaa muun muassa 1980-luvun kulttuuriseen käänteeseen, jolloin ihmiset siirtyivät itse nelosoluesta keskiolueeseen ilman mitään ulkoista pakotetta.

Onko palattu raittiusvalistuksen aikaan ja 1970-luvun politiikkaan?

– Kyllä tämä vähän siltä haiskahtaa, Alasuutari sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriön alkoholilainsäädäntöä koskeva muistio on herättänyt keskustelua sen jälkeen, kun tuli ilmi, että virkamiehet kaavailevat muun muassa oluen ja muiden alkoholijuomien myynnin rajoittamista.

– Näkökulmamme on se, että alkoholihaitat seuraavat kokonaiskulutusta, ja silloin on pyrittävä kokonaiskulutuksen laskemiseen, sanoo johtaja Kari Paaso STM:stä.

Alkoholilain uudistus on lausuntokierroksella.

(MTV3 – STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme