Mainos
Mainos

Professori: Suomalaisten onnellisuuden takana korkea elintaso

Professorin mielestä suomalaisten hyvä sijoitus onnellisuustutkimuksessa johtuu korkeasta elintasosta ja demokratiasta.

Suomalaisten kakkossija eurooppalaisessa onnellisuustutkimuksessa johtuu Tampereen yliopiston professorin Markku Ojasen mukaan muun muassa maamme korkeasta elintasosta ja demokratiasta.

- Myös tasa-arvo ja turvallisuuden tunne vaikuttavat hyviin tutkimustuloksiin.

Suomalaisten hyvään sijoitukseen pitää Ojasen mielestä kuitenkin suhtautua varovaisesti, sillä tuloksissa voi olla satunnaisvaihtelua tai kysymyksistä riippuvaa vaihtelua.

- Suomi on aiemminkin sijoittunut 6-10 parhaan joukkoon. Kakkossija on kuitenkin aika huima saavutus, tunnettu onnellisuusprofessori sanoo.

Juuri julkaistusta European Social Survey (ESS) -tutkimuksesta selviää, että suomalaisia onnellisempia ovat vain tanskalaiset. Kolmansia ovat sveitsiläiset. Norjalaiset sijoittuvat neljänneksi ja ruotsalaiset viidenneksi.

Ojasen mukaan erot huipputuloksia saaneiden maitten välillä ovat usein erittäin pieniä.

Psykologian professoria myös kummastuttaa suomalaisten onnellisuus, sillä monien tutkimusten mukaan suomalaisilla on paljon erilaisia ongelmia ja oireita.

- Ihmisillä on masennusta, uupumusta, alkoholi-ongelmia ja muuta sellaista. On sen vuoksi ihme, että ihmiset ilmoittautuvat onnellisiksi.

ESS-tutkimusta varten kerättiin aineistoa yli 20:stä Euroopan maasta. Tutkimukseen oli koottu yli 150 kysymystä muun muassa elämänlaadusta, viestinten seuraamisesta, poliittisista asenteista, uskonnosta, terveyspalveluista, perheestä ja työstä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme