Mainos
Mainos

Professori Suomi löylyttää Stubbia

Professori Juhani Suomi arvostelee ulkoministeri Alexander Stubbia (kok.) siitä, että tämä luovutti suurlähettiläiden kirjoittamia Venäjä-analyysejä Helsingin Sanomille.

Suomi kirjoittaa keskustan Verkkoapila-lehdessä, että julkistaminen oli typerä idea ja maan edun vastaista.

- Mahtoiko kukaan ajatella tätä typerää julkistamisideaa toteutettaessa muuta kuin omia tarkoitushakuisia tavoitteita ja etulaskelmia? Tuskin ainakaan isänmaan etua, hän kirjoittaa.

Jatkossa suomalaisdiplomaatit joutuvat punnitsemaan tarkasti, mitä raportteihinsa kirjoittavat, Suomi toteaa.

- Eihän suurlähettiläs enää voi olla varma siitä, ettei se päädy vaikkapa 7 päivää -lehteen. Ministerin ja alaisten suhteeseen on tapahtuneesta tullut luottamussärö, jota ei ole helppo paikata.

Ulkoministeri Stubb on perustellut suurlähettiläiden analyysien julkistusta muun muassa halullaan lisätä avoimuutta. Hän huomautti sunnuntaina, että kaikilta lähettiläiltä pyydettiin lupa julkistamiseen.

- Tämä on meidän uutta avointa ulkopolitiikkaamme. Ulkopolitiikka ei ole salatiede, siitä pitää voida keskustella.

Stubbin mukaan kokemukset ovat olleet erinomaisia. Hän lupaili, että julkisuuteen tuodaan vielä lisää suurlähettiläiden tekemiä analyysejä.

- Ei voi olla niin, että ulkopolitiikkaa pidetään piilossa peiton alla. Otos oli erinomainen, ja tulemme jatkamaan tätä keskustelua.

Mustajärvi kysyy hallitukselta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi taas yhtyi Suomen moitteisiin.

Hän jätti kirjallisen kysymyksen tiedustellen, onko Stubb toiminut pääministerin ja hallituksen mielestä korrektisti ja lain mukaisesti antaessaan lähettiläiden arviot julkaistaviksi.

Mustajärven mielestä julkistamista voi pitää maan asemaa vahingoittavien tietojen kiellettynä vuotamisena.

- Lähettiläiden mahdollisuudet hoitaa omaa työtään asemamaassaan vaarantuvat tällaisen toiminnan ja julkisuuden vuoksi, Mustajärvi epäilee.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme