Mainos

Professori: Ydinvoiman kannatuksessa ei suurta muutosta

Taloustutkimuksen ja TNS Gallupin ydinvoiman kannatusta koskevat tutkimustulokset eivät ole vertailukelpoisia.

Tampereen yliopiston tiedotusopin professorin Pertti Suhosen mukaan lisäydinvoiman kannatus ei ole muuttunut merkittävästi Suomessa.

Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan vain hieman reilu kolmannes kannatti kuudennen ydinvoimalan rakentamista Suomeen. Kuitenkin lokakuussa Helsingin Sanomien kyselyssä reilusti yli puolet vastaajista kannatti kuudetta ydinvoimalaa.

Suhosen muistuttaa, että Taloustutkimuksen tulosta ei voi verrata Helsingin Sanomien TNS Gallupilla teettämään kyselyyn, koska kyselyiden kysymyksenasettelu oli erilainen. Hän huomauttaa myös, että Taloustutkimuksen keskenään samanlaisten tutkimusten mukaan ydinvoiman kannatus on laskenut runsaan vuoden aikana vain viisi prosenttiyksikköä.

TNS Gallupin kysymys johdatteleva

Taloustutkimuksen kyselyissä kysyttiin suoraan, kannattaako vastaaja kuudennen ydinvoimalan rakentamista Suomeen. TNS Gallupin kysymyksessä taas oli pitkä johdanto ja lisäksi se antoi vastaajalle neljä eri vastausvaihtoehtoa. Se kuului "Suomessa on rakenteilla viides ydinvoimalaitos, jonka pitäisi tuottaa sähköä vuoden 2010 tienoilla. Yksi vaihtoehto sähköntuotannon edelleen kehittämisessä on ydinvoiman lisärakentaminen. Miten te suhtaudutte siihen, että maahamme rakennettaisiin viidennen lisäksi kuudeskin ydinvoimalaitos; kannatatteko asiaa, kannatatteko jossain määrin, vastustatteko jossain määrin vai vastustatteko?".

Suhosen mukaan TNS Gallupin kysymyksenasettelu oli johdatteleva, minkä vuoksi vastaaja saattoi helpommin ilmoittaa kannattavansa lisäydinvoimaa. Tämän vuoksi Suhonen pitää Taloustutkimuksen kyselyä luotettavampana.

Lisäksi Helsingin Sanomat oli laskenut jossakin määrin kuudetta ydinvoimalaa kannattavat kuudennen ydinvoimalan kannattajiksi.

- Jossakin määrin kannattavat ja vastustavat ovat epävarma ryhmä, jonka mielipiteissä uudella ydinvoimalalla on sekä hyviä että huonoja puolia. Heistä monet olisivat vastanneet mieluimmin ei osaa sanoa, jos sellainen vaihtoehto olisi ollut käytettävissä, Suhonen arvioi.

Taloustutkimuksen tuoreessa kyselyssä kantaansa ei osannut tai halunnut kertoa 17 prosenttia vastaajista. TNS Gallupin kyselyssä 3 prosenttia ei ilmoittanut kantaansa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot