Mainos
Mainos

Professoriliitto hämmästelee korkeakouluesitystä: Mistä rahoitus ja opettajat?

Professoriliitto ihmettelee hallituksen suunnitelmia lisätä reippaasti korkeakoulujen aloituspaikkoja lähivuosina.

Hallitus tavoitteena on, että neljän tai viiden vuoden aikana lisätään jopa 3 000 aloituspaikkaa joka vuosi. Suunnitelma sisältyy hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan, ja lopullisesti asiasta päätetään kevään kehysriihessä.

Professoriliiton mukaan suunnitelma herättää kysymyksiä muun muassa opetushenkilökunnan riittävyydestä, opetuksen laadusta ja lisärahoituksen tarpeesta.

– Kuulostaa myönteiseltä, että Suomea halutaan johtavaksi korkeakoulutuksen maaksi, niin kuin opetusministerimme Krista Kiuru on maininnut. Heti tulee kyllä mieleen, miten opetushenkilökunta riittää ja kuka opettaa näille kaikille (uusille opiskelijoille), sanoo Professoriliiton puheenjohtaja Maarit Valo.

– Pelkona on, että opetuksen laatu kärsii, jos opiskelijoiden määrää nostetaan paljon. Ei nykyopiskelija tyydy enää mihinkään satojen ihmisten massaluentoihin tai kirjatentteihin, joita käydään yksikseen suorittamassa. Nykyopiskelija haluaa ihan henkilökohtaista ohjausta. Opettajan ja opiskelijan välinen vuorovaikutussuhde alkaa olla hyvin tärkeä. Ei johtavaksi korkeakoulutuksen maaksi voi tulla määrällisin perustein.

Valon mukaan yliopistojen talous ei nykyisellään kestä minkäänlaista opiskelijamäärän kasvua, vaan siihen vaaditaan lisärahoitusta.

– Myös se on iso kysymys, että miten osataan ennustaa oikein ne tulevaisuuden alat. 

Professoriliiton puheenjohtaja moittii hallituksen linjaa epäjohdonmukaiseksi.

– Ammattikorkeakoulupuolelta on juuri leikattu opiskelupaikkoja ja -aloja, ja nyt sitten niitä ollaan lisäämässä. Täytyy sanoa, että viime vuosina tehty linja ei näytä ihan johdonmukaiselta.

Vielä ei ole tiedossa, mille aloille lisäpaikat tulevat. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot