Mainos

Professorin viesti yt-neuvotteluihin: Lomauttakaa

Työoikeuden professori neuvoo yt-aalloissa vellovia yrityksiä puntaroimaan tarkasti, voisivatko lomautukset olla irtisanomisia parempi vaihtoehto.

Jo pari vuotta jatkunut talouden kyntäminen on pakottanut lukuisat yritykset yt-toimiin. Irtisanomisuutisia tuleekin nyt sillä tahdilla, että voisi luulla lainsäädännöt muuttuneen esimerkiksi edellisestä suuresta lamasta 1990-luvun alkupuolelta.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen kuitenkin muistuttaa, että lainsäädäntö on perusteeltaan edelleen samanlaista.

– Näitä irtisanomisia ja yt-neuvotteluita tapahtuu nyt määrällisesti niin paljon, että ajatellaan, että järjestelmässäkin olisi tapahtunut muutos, mutta niin ei ole, Koskinen sanoo MTV3 Uutisille.

Yt-neuvotteluiden aloittamisesta kertoessaan työnantaja on velvoitettu kertomaan irtisanottavien määrän mahdollisimman realistisesti.

– Jos liikaa irtisanotaan, niin se on työnantajallekin huono asia.

– Ei työnantajakaan voi aina tietää, että jos taloustilanne meneekin huonommaksi tai pysyy huonompana kauemmin kuin oli ajateltu. Senkin arviointi voi heittää ihan tällaisesta ymmärrettävästä syystä, professori muistuttaa.

Koskinen ottaa esimerkiksi eri tahojen viimeaikaiset talousennusteet.

– Eiväthän ne ole pitäneet paikkaansa. Ne ennusteetkin ovat yleensä varsin lyhyeltä aikaväliltä. Samalla tavoin työnantaja joutuu miettimään omaa tulevaisuuttaan. Eikä heillä ole niin hyviä mahdollisuuksia arvioida talouskehitystä kuin näillä asiantuntijoilla.

Kun talous sitten kääntyy nousuun ja yritys puntaroi uusia rekrytointeja, on se pakotettu kääntymään vanhojen työntekijöiden puoleen.

– Työnantajalla on yhdeksän kuukauden mittainen takaisinottovelvoite ja sen on kaikin käytettävissä olevin keinoin yritettävä tavoittaa irtisanotut. Vasta jos he eivät ole halukkaita tulemaan takaisin, niin voi aloittaa uusien työntekijöiden etsimisen, Koskinen sanoo.

Professori on pannut merkille, että yt-neuvotteluiden tavoitteet ovat vuosien saatossa muuttuneet. Ennen käytettiin pitkiä lomautuksia; irtisanomiset ovat puolestaan tämän päivän ratkaisu.

– Kun lomauttamisvaihtoehto on olemassa, niin sen aikana olisi mahdollista seurata tilanteen kehittymistä. Työntekijäthän voivat irtisanoutua, jos eivät lomauttamista hyväksy.

– Työnantajan näkökulmasta lomautus voisi olla hyväkin vaihtoehto. Tällä tavoin lojaliteetti olisi jotenkin olemassa heidän ja työntekijöiden välillä.

Koskinen muistuttaa myös, että kutsumalla lomautetut takaisin töihin taloustilanteen kohennuttua, saisi yritys rekrytoimista helpommalla ammattitaitoista porukkaa sorvin ääreen.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot