Mainos
Mainos

Professorit: Lasten yskänlääkkeet laillista huijausta

Suomalaislääkärit vaativat lapsille tarkoitettujen yskänlääkkeiden kieltämistä. Heidän mukaansa lääkkeiden tehosta ei ole minkäänlaista näyttöä ja yliannoksena ne voivat olla jopa vaarallisia lapsille.

Professorit Olli Ruuskanen ja Matti Korppi kirjoittavat havainnoistaan suomalaisen lääkäriseura Duodecimin verkkolehdessä. He vaativat artikkelissaan, että lapsille tarkoitettujen yskänlääkkeiden myynti tulisi lopettaa Suomessa.

- Itse asiassa Ruotsissa on raportoitu kuolemantapauksia, minkä seurauksena yskänlääkkeissä käytettävän dekstrometorfaanin myynti on siellä jo kielletty, kertoo Ruuskanen.

Suomessa tätä vaikuttavaa ainetta käytetään alle 12-vuotiaille tarkoitetussa reseptillisissä yskänlääkkeissä.

Useat yskänlääkkeet vaikuttavat keskushermostoon ja voivat aiheuttaa haittavaikutuksina sydämen rytmihäiriöitä, aistiharhoja ja tajunnan häiriöitä.

Lääkäreiden mukaan yskään ei ole olemassa tehokasta hoitoa. Huolestuneet vanhemmat kuitenkin hakevat lapsen köhimiseen herkästi apua lääkkeistä. Lapsen yskä ei vaadi lääkärikäyntiä, jollei se jatku useita viikkoja.

"Kaikki kiellettävä"

Lääkärit vaativat ensisijaisesti kaikkien lasten yskään tarkoitettujen käsikauppalääkkeiden kieltämistä, mutta vaatimus koskee myös reseptilääkkeitä. Ruuskasen mukaan lääkkeiden myynnin jatkuminen on Lääkelaitokselta lähinnä henkistä laiskuutta.

- Lääkelaitos on toki oikeassa siinä, että kyseiset lääkkeet on rekisteröity silloin, kun niille asetetut vaatimukset eivät ole olleet niin tiukkoja. Mielestäni on yksinkertaisesti laillista huijausta, että tehottomia lääkkeitä myydään ja vieläpä lasten käyttöön, professori jyrähtää.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot