Mainos
Mainos

Psykiatrisen hoidon lyhentyminen ei lisää itsemurhia

Psykiatristen hoitojaksojen lyhentymisestä on kannettu huolta, mutta aihetta ei ole juurikaan tutkittu. Nyt julkistetun tutkimuksen mukaan hoitoajan lyheneminen ei näytä lisänneeen itsemurhien määrää.

Psykiatristen hoitojaksojen lyhentyminen ei näytä lisänneet ainakaan pian hoidon jälkeen tehtyjä itsemurhia. Stakesin tekemän tutkimuksen mukaan alle viikon pituisen hoitojakson jälkeinen itsemurhakuolleisuus pieneni 25 vuoden seurantajakson aikana noin kolmasosaan.

Psykiatrisessa sairaalahoidossa tapahtui suuri muutoksia vuosina 1987-2001. Potilaspaikat vähenivät ja hoitojaksot lyhenivät; alle viikon mittaiset hoitojaksot lisääntyivät huomattavasti. Vuonna 1987 psykiatrisen sairaalahoidon keskimääräinen pituus oli 231 vuorokautta ja vuonna 2001 enää 39 vuorokautta. Hoitopäivien määrät vähenivät 40 prosenttia. Lyhyiden eli alle viikon hoitojaksojen osuus kasvoi 85 prosenttia.

Hoitoajan lyhenemisen vaikutusta hoitotuloksiin ei ole juurikaan tutkittu. Huolta on kuitenkin kannettu siitä, että itsemurhat lisääntyisivät, jos hoitojaksot jäävät liian lyhyiksi.

Stakesin tutkimuksessa selvitettiin vuosina 1987-2001 kaikki ne tapaukset, joissa yli 17-vuotias oli ollut sairaalahoidossa mielenterveyshäiriön vuoksi ja tehnyt sen jälkeen itsemurhan alle viikon kuluessa kotiutuksestaan. Tutkimuksen tulokset julkaistiin Aikakauskirja Duodecimissa.

Siirtymistä avohoitoon tuettava

Tutkimuksen mukaan lyhyet ja ehkäpä toistuvat hoitojaksot näyttävät antavan potilaille riittävän avun, kun asiaa tarkastellaan vain itsemurhien määrällä. Tutkijoiden mukaan hoitokäytäntöjä olisi kuitenkin syytä kehittää ja erityisesti olisi tuettava potilaan siirtymistä sairaalasta avohoitoon.

Itsemurhat ovat vähentyneet Suomessa, mutta edelleen runsas tuhat ihmistä päätyy siihen vuosittain. Yli kolmasosa heistä on ollut psykiatrisessa sairaalahoidossa ennen itsemurhaa. Useiden tutkimusten mukaan itsemurhariski on erityisen suuri heti sairaalahoidon jälkeen ja pysyy suurentuneena ainakin ensimmäisen vuoden ajan. Erityisen runsaasti itsemurhia tehdään ensimmäisen viikon aikana sairaalahoidon jälkeen.

Viikon kuluessa sairaalahoidon jälkeen tehtyjen itsemurhien määrä vaihteli 107:sta vuonna 1988 vuoden 1999 alimpaan lukuun eli 61:een. Vuosittainen vaihtelu oli huomattavaa ja suurinta muutos oli niiden potilaiden ryhmässä, joiden hoitojakso oli kestänyt yli kolme kuukautta.

Vuonna 2001 psykiatrisessa sairaalahoidossa oli 17 prosenttia enemmän potilaita kuin vuonna 1987.

Tutkimuksen olivat tehneet tutkimusprofessori Kristian Wahlbeck, projektipäällikkö Sami Pirkola sekä erikoissuunnittelija Brita Sohlman Stakesista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme