Mainos

Psykologiliitto: Koulupsykologeja uhkaa siirto terveysasemille

Koulupsykologien kohtalo herättää kinaa – ovatko palvelut jatkossa koulussa vai terveysasemalla? Lakiesityksestä lausunnon jättäneen sote-valiokunnan jäsenet ovat asiasta erimielisiä.

Psykologiliiton puheenjohtajan mitta on täysi.

– Jos kouluista vedetään psykologit pois jonkinlaisiksi vieraileviksi työntekijöiksi, se sabotoi koko oppilas- ja opiskeluhuollon. Sellainen lopputulos olisi oppilas- ja opiskelijahuollon kannalta täysin päinvastainen kuin mitä laki on alunperin tarkoittanut, ärähtää liiton puheenjohtaja Tuomo Tikkanen.

Hän viittaa oppilas- ja opiskelijahuoltoa käsittelevään lakiesitykseen, jossa "rekisteri ja asiakirjat" -kohdassa määritelty järjestäjätaho ei tyydytä.

– Se on nyt muotoiltu siten, että palvelut järjestää terveydenhuollon toimintayksikkö. No koulu ei ole terveydenhuollon toimintayksikkö, puheenjohtaja jatkaa.

Lakiesitys vieraili sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Tuore lausunto on luettavissa eduskunnan sivuilta. Valiokunta ei puuttunut esityksen kohtaan, jossa järjestäjätahon yhteydessä puhutaan terveydenhuollon toimintayksiköstä. Seuraavaksi lakiesitystä käsittelee sivistysvaliokunta.

–Tätä lakipykälää voidaan tulkita siten, että ei pelkästään uusien vaan nykyistenkin koulupsykologien pitäisi olla terveydenhuollon toimintayksikön palveluksessa. Parhaassa tapauksessa ainoastaan psykologin asiakirjat tallennetaan terveydenhuollon toimintayksikköön, huonoimmassa tapauksessa koko psykologitoiminta siirtyy pois kouluista.

Tikkasen mukaan tulkinnan mahdollisuus pitäisi poistaa ja pitäisi olla "sataprosenttisen selvää", että psykologit työskentelevät jatkossakin kouluilla ja koulujen palveluksessa.

Kunta voi jatkossa valita, missä palvelu annetaan

Kysytäänpä asiaa juuri asiaa käsitelleeltä valiokunnalta. Apulaissihteeri Harri Sintosen mukaan kunta voi jatkossa päättää, että koulupsykologipalvelut järjestetään terveysasemalla koulun sijasta.

Kysyttäessä valiokunnan jäseniltä, asiassa ilmenee eripuraisuutta. Valiokunnan jäsen Lenita Toivakka, Ovatko jatkossa koulupsykologit kouluissa vai terveysasemilla?

– Tähän ei valiokuntakaan ottanut kantaa eli tämä on koulujen, kuntien päätettävissä. Jos koulussa on jo olemassa psykologi, niin hän voi siellä jatkaa taikka sitten tarvittaessa, jos ei ole, niin se voi tulla sitten kunnan palveluista, terveyskeskuksen puolelta, Toivakka (kok.) tiivistää.

Jäsen Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) näkee asian toisin.

– Riippumatta siitä, kuka järjestää palveluita, palveluiden pitää olla siellä, missä oppilaatkin ovat eli kouluilla, vihreiden tuore ryhmyri sanoo.

Nyt keskustellaan siitä, onko psykologin toimipiste koululla vai käykö hän siellä vai tuleeko oppilas koululta psykologin vastaanotolle. Vastuu ollaan siirtämässä kunnalle. Käynti Helsingin Myllypuron ala-asteella osoittaa, että tulevaisuus pelottaa.

– Kyllä se varmaan sitä tarkoittaa, että ennaltaehkäisevä työ on sitten aikalailla loppumassa. Helsingin kokoisessa kaupungissa terveyskeskukset ovat niin kaukaisia, että varmasti koulupsykologit tulevat hautautumaan sinne ja toimenkuvaa tullaan muuttamaan. Pelko on se, että kouluilta koulupsykologit sitten oikeasti häviävät, sanoo rehtori Anna Hirvonen.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot