Mainos

Psykologiliitto: Työurien pidentämiseen helppo ratkaisu

Timo on käynyt kohta vuoden terapiassa. Taustalta löytyy työuupumus ja menneisyyden haamut.

– Minulla on ollut paljon raskaita kokemuksia lapsuudessa ja nuoruudessa. Lopulta ne kasautuivat liian suureksi taakaksi yksin käsitellä, Timo kertoo psykoterapiaan hakeutumisen taustatekijöistä.

Timon kynnys hakeutua terapiaan oli korkea.

– Uskon, että varsinkin nuorille miehille kynnys hakeutua hoitoon on tosi korkea. Jos se kynnys olisi matalampi, se auttaisi terapiassa kävijän lisäksi myös hänen lähellään olevia ihmisiä, Timo sanoo.

Omavastuu jopa tuhansia euroja

Tätä kynnystä Psykologiliitto vaatii madallettavaksi. Nykyinen Kela-korvauksen taso on alle 26-vuotiaiden osalta 52 - 60 euroa ja tämän iän ylittäneillä 37 - 45 euroa. Asiakkaan maksettavaksi saattaa jäädä tuhansia euroja. Esimerkiksi Timon tapauksessa summa on vuositasolla 4000 euroa.

– Minulla menee suurin osa saaduista tuloista terapiaan, Timo kertoo.

Liiton puheenjohtaja pitää korvaustasoa liian matalana.

– Ei ole mitään järkeä ylläpitää sellaista kuntoutusjärjestelmää, jota eivät pysty käyttämään he, jotka sitä eniten tarvitsevat. Nyt on syytä nostaa korvaustaso sinne viiden-kuudenkympin tienoille, puheenjohtaja Tuomo Tikkanen esittää.

– Omavastuuosuudet voivat olla nyt 25 tai 35 euroa käynti. Viikoittainen terapiakäynti tarkoittaa vuositasolla tuhatta euroa ja kaksi kertaa viikossa se on jo kaksi tuhatta euroa. Se on aivan liikaa, Tikkanen paheksuu.

Kuntoutustulokset rohkaisevia

Kelassa korvaustason nosto saa lämmintä kannatusta. Heillä on lyödä rohkaisevia tutkimustuloksia pöytään, Sellaisia, joiden luulisi herättävän kiinnostusta myös työurapidennysten parissa pähkäilevien työryhmien parissa.

– Tämä toiminta on kyllä tehokasta. Psykoterapian päätyttyä kolme neljäsosaa nuorista on töissä tai opiskelee. Ja jos katsotaan pelkästään työttömiä tai työkyvyttömiä, niin puolet heistäkin on palannut töihin tai opiskelemaan, kertoo Kelan kuntoutuspäällikkö Tiina Huusko.

Tarve kaksinkertainen

Kelan korvaamassa psykoterapiassa kävi viime vuonna 17 000 asiakasta. Psykologiliiton mukaan oven takana odottaa väkeä toinen mokoma.

– Jos ajatellaan kuinka moni ihminen olisi opiskelu- ja työkyvyn ylläpitämiseksi kuntoutuksen tarpeessa, niin kyllä se määrä kaksinkertainen tähän nykyiseen nähden on, Tikkanen arvioi.

Nuorten eläköityminen ennätyskorkealla

Nuorten työkyvyttömyyseläköityminen on yli kaksinkertaistunut tämän vuosituhannen aikana. Kun vuonna 2000 mielenterveyssyistä eläkkeelle päätyneiden määrä jäi 900 tuntumaan, nyt määrä on ylittänyt 2000 rajapyykin. Yhteiskunnalle tämä on miljardiluokan hintalappu.

– Nuori työkyvyttömyyseläkkeelle päätyvä henkilö maksaa yhteiskunnalle noin miljoona euroa, Huusko laskee.

Terapiassa kuntoutuva Timo hakee parhaillaan töitä ja on aivan eri mies kuin vuosi sitten.

– Itseluottamus on palautunut, itsesyytökset ovat hävinneet, työkykyni on parantunut. Nautin elämästä - hyvistä ja huonoista hetkistä. Osaan jo rakastaa itseäni.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot