Mainos

Psyykkisesti oireilevan lapsen vanhemmille opas

Käsikkäin-projektin hedelmänä syntyneessä maksuttomassa oppaassa alan asiantuntijat käsittelevät lasten tavallisimpia mielenterveyden häiriöitä.

Vanhemmat, joiden lapsi sairastuu psyykkisesti, kaipaavat sekä tietoa lapsensa sairaudesta että saman kokeneiden vanhempien tukea. Tiedontarpeeseen julkistettiin tiistaina Turussa opas, jonka nimi on "Käsikkäin. Opas psyykkisesti oireilevien lasten ja nuorten omaisille".

Opas syntyi Lounais-Suomessa kaksi vuotta kestäneen Käsikkäin-projektin hedelmänä. Projektin toteutti Omaiset mielenterveystyön tukena -järjestön Lounais-Suomen yhdistys. Ohjelmalla, jonka rahoitus tuli Raha-automaattiyhdistyksestä, tuettiin monin tavoin psyykkisesti oireilevien lasten vanhempia.

- Projektia valmisteltaessa ja sen aikana kävi selväksi, että omaisten tiedontarve on suuri, totesi Omaiset mielenterveystyön tukena paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Rintala oppaan julkistamistilaisuudessa.

Käsikkäin-oppaassa käydään lapsen ja nuoren normaali psyykkinen kehitys ja esitellään kehitystä uhkaavat tavallisimmat mielenterveyden häiriöt. Oman lukunsa saavat muun muassa tarkkavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöt, masennus, päihdeongelmat ja käytöshäiriöt. Oppaassa kerrotaan myös, mistä vanhemmat voivat hakea apua ja lisätietoa.

Häiriöt ovat lisääntyneet


Käsikkäin-oppaan tietolähteenä on joukko Suomen johtavia lasten- ja nuortenpsykiatrian asiantuntijoita. Yksi heistä on apulaisylilääkäri Outi Laine Turun psykiatrian lasten ja nuorten poliklinikalta.

Oppaan julkistamistilaisuudessa mukana ollut Laine totesi, että lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat todella lisääntyneet eikä kyse ole vain siitä, että nuorimpien henkinen pahoinvointi tunnistettaisiin nykyään paremmin.

- Noin 20 prosenttia lapsista ja nuorista oireilee jossakin vaiheessa psyykkisesti. Heistä noin kymmenen prosenttia hyötyisi hoidosta ja tuesta ja heidän tulisi saada sitä. Tästä joukosta sitten 5 prosenttia tarvitsee psykiatrista erikoissairaanhoitoa, Laine kertoi.

Vanhemmat ovat lapsensa parhaita asiantuntijoita ja avainasemassa ongelmien tunnistamisessa. Joskus, kuten murrosiässä, aikuisen voi kuitenkin olla hankala tietää, mikä on nuoren normaalia kasvukipuilua ja milloin taas on syytä huoleen.

- Kun nuori ei vaaranna itseään, hän kykenee hoitamaan koulutyönsä, vaikka taso vähän notkahtaisikin, ja hän pystyy olemaan sosiaalinen, asiat ovat kunnossa, Laine kiteytti.

Käsikkäin-oppaan on kirjoittanut lääketieteen toimittaja Tuula Vainikainen. Maksutonta opasta voi tilata Omaiset mielenterveystyön tukena Lounais-Suomen yhdistyksestä, puhelin 02-251 8484 tai sähköpostitse osoitteella anneli.rakkola@netti.fi

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot