Mainos
Mainos

PTT: Kaivosten taloudelliset hyödyt ympäristöhaittoja suuremmat

Kaivosten elinkaaren aikana tuottamat taloudelliset hyödyt ovat Pellervon taloustutkimuksen mukaan noin viisinkertaiset ympäristöhaittoihin verrattuna.

Lähes 90 prosenttia kaivosten tuottamista taloudellisista hyödyistä kohdistuu PTT:n tutkimuksen mukaan kaivopaikkakunnalle ja -alueelle.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja Ympäristöministeriön rahoittamassa tutkimuksessa arvioitiin yhdeksän vuoden 2009 jälkeen avatun tai suunnitellun kaivoksen hyötyjä ja haittoja. Ympäristöhaitoille laskettiin Suomen ympäristökeskuksen kanssa tehdyssä tutkimuksessa rahallinen arvo.

Tutkittujen kaivosten elinaikaiset taloudelliset hyödyt nousevat PTT:n mukaan 5 miljardiin euroon. Ympäristöhaitat tutkijat arvostavat 880 miljoonaksi euroksi. Niistä kaksi kolmasosaa aiheutuu hiilidioksidipäästöistä.

Ylivoimaisesti suurimmat hyödyt tuottaa Talvivaara. Tutkijoiden mukaan sen taloudelliset hyödyt nousevat 2,6 miljardiin euroon. Arvioidut ympäristöhaitat ovat 0,7 miljardia euroa.

PTT:n ja Syken tutkimus on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Ympäristöhaittojen arvottamista koskevia tutkimuksia on muuallakin tehty vähän.

(MTV3 - STT)

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 29.10.2012)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme