Mainos
Mainos

PTT:n tutkimus: Kiinteistöveron korottaminen ongelmallista

Kiinteistöveron olennainen kiristäminen ja veropohjan laajentaminen voi olla ongelmallista, todetaan Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen tänään julkistamassa tutkimuksessa.

Tutkimuksen nyt julkaistujen osaraporttien mukaan muutokset kuntien nettohyödyissä voivat olla sattumanvaraisia tai jopa ristiriitaisia. Kuntien tulojen lisääminen kiinteistöverotuksen avulla voi myös eriarvoistaa kuntia. Kiinteistöverotulot ovat hyvin keskittyneitä, sillä 20 eniten kiinteistöveroa saavaa kuntaa saa puolet kaikista kiinteistöveroista.

Kuntatalouden kannalta suhteellisesti suurin merkitys kiinteistöveroilla on voimalaitoskunnissa ja loma-alueilla, eli rannikolla, Järvi-Suomessa ja suurten jokien varsilla. Pienin merkitys kiinteistöverotuksella on yleensä alkutuotantokunnissa.

Tutkimuksessa todetaan, että kiinteistöverotuksen kiristämisen hyödyt ja haitat jakautuisivat varsin epätasaisesti kuntien kesken eivätkä läheskään aina kaventaisi alue-eroja. Lopputulos riippuu ratkaisevasti valtionosuuksien tasausjärjestelmästä.

Tutkimuksen on rahoittanut Kunnallisalan kehittämissäätiö. Tutkimuksen pääraportti julkaistaan alkusyksystä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot