Mainos
Mainos

PTT: Talvivaaran ympäristöhaitta jopa miljardi euroa

Talvivaaran lakkauttaminen lähiaikoina puolittaisi kaivostoiminnasta ympäristölle aiheutuvien haittojen kustannukset, arvioidaan Pellervon taloustutkimuksesta (PTT).

Toimitusjohtaja Pasi Holmin mukaan lakkauttaminen ei olisi kuitenkaan taloudellisesti ajatellen järkevää.

-Ympäristöhaittojen ja kokonaistaloudellisen hyödyn näkökulmasta olisi erittäin tärkeää, että Talvivaaran toiminta jatkuisi, Holm sanoo.
PTT laski runsas vuosi sitten, että Talvivaara tuottaa 50 vuodessa muun muassa palkkatuloina, veroina ja työpaikkoina noin 2,5 miljardia euroa. Summa putoaisi dramaattisesti, jos kaivos ajettaisiin alas vain muutaman toimintavuoden jälkeen.
Ympäristöhaitoiksi laskettiin noin 0,7 miljardia euroa. Luvussa ei ollut mukana kipsisakka-altaan vuodosta koituvia kustannuksia.

Holm arvioi, että onnettomuuden kanssa ympäristöhaitat maksaisivat 50 vuodessa noin miljardin. Jos kaivos lakkautettaisiin nyt, summa pienenisi arvioitujen hiilidioksidipäästöjen verran noin puoleen miljardiin euroon.
-Haitat pienenisivät, mutta niitä jäisi silti paljon jäljelle. En usko, että kaivosalueella kuitenkaan marjastetaan, sienestetään tai että siellä edes kasvaa puita sataan vuoteen.
PTT tekee parhaillaan Suomen ympäristökeskuksen kanssa uutta tutkimusta Talvivaaran taloudellisista vaikutuksista. Holmin mukaan se julkistettaneen joulukuussa.
Uudesta tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme