Mainos
Mainos

Puhdistus tehoaa katupölyyn oletettua paremmin

Puhdistuksen laatuun vaikuttaa muun muassa pesumenetelmä. Tuoreen tutkimuksen mukaan myös puhdistuslaitteissa on suuria eroja.

Katujen keväinen puhdistaminen ei siivoa vain näkyvää soraa, vaan puhdistaa uskottua paremmin myös hienojakoista, keuhkoihin tunkeutuvaa pölyä. Tämä selviää pääkaupunkiseudulla ja Tampereella tehdystä tutkimuksesta.

Tähänastisten mittausten perusteella on arvioitu, ettei hienojakoista pölyä juuri saada vähennettyä katujen puhdistamisella.

Dosentti Heikki Tervahattu tutkimuksen tehneestä Nordic Environ -yrityksestä kertoo, että myös hengitettävän pölyn määrä vähenee heti puhdistuksen jälkeen.

Puhdistuksen teho riippuu kuitenkin pesumenetelmästä. Tervahatun mukaan tutkituista kaupungeista kadut puhdistuivat parhaiten Vantaalla. Tämä taas johtui lähinnä siitä, että kaupungissa pestään ajoradat ja jalkakäytävät samanaikaisesti.

Helsingissä taas jalkakäytävien puhdistaminen on kuulunut perinteisesti taloyhtiölle. Siten jalkakäytäviltä ja kiveysten reunoilta on ajautunut soraa ja pölyä juuri puhdistetuille ajoradoille, josta hienojakoinen pöly taas nousee ilmaan.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että puhdistuslaitteissa on melkoisia eroja. Sen sijaan pesuaineet eivät näyttäneet juuri tepsivän raskaaseen, mineraalipohjaiseen katupölyyn.

Tutkimus tehtiin kahden viime vuoden aikana Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Vantaalla, Keravalla ja Riihimäellä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme