Mainos
Mainos

Puhelinkuunteluluvat halutaan tekijäkohtaisiksi

Sisäministeriön työryhmä pitää nykyistä puhelinkuunteluun liittyvää lainsäädäntöä liian monimutkaisena.

Sisäministeriön työryhmä haluaa muuttaa puhelinkuunteluluvat tekijäkohtaisiksi. Nykyisin rikoksesta epäillyllä voi olla käytössään useita matkapuhelimia, joihin poliisi joutuu hakemaan jokaiseen erikseen telepakkokeinoluvan.

Työryhmän mielestä tämä pitäisi yksinkertaistaa siten, että yksi lupa riittäisi. Työryhmä pitää nykyistä lainsäädäntöä liian monimutkaisena. Työryhmän perustamisen taustalla oli osittain Sonera-kohu ja siinä havaitut epäselvyydet poliisin ja teleyhtiöiden välillä. Mukana olivat niin poliisit kuin teleoperaattorit.

Keskeinen sovittu muutos liittyy puhelinkuuntelun kontrollin tiukentamiseen. Kaikki poliisin telekuunteluluvat menevät nyt Keskusrikospoliisin kautta teleyhtiöihin.

Kentällä toimivan poliisin avuksi on myös tehty opas siitä, miten ja millä perusteella eri lupia voidaan hakea.

-Näitä säännöksiä on hajallaan viidessä eri laissa. Niitä on säädetty eri aikoina, eikä niitä ole kaikilta osin synkronoitu keskenään. Se on kerta kaikkiaan ongelmallinen se normistokenttä, kertoo poliisiylitarkastaja Robin Lardot sisäministeriön poliisiosastolta.

Teletyöryhmän mielestä hajanainen lainsäädäntö pitäisikin koota yhteen. Toinen keskeinen ongelma on se, että telepakkokeinot kohdistuvat liittymiin.

-Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jos yhtenä päivänä on liittymä a ja toisena b ja kolmantena c, niin kustakin käymään läpi oikeusprosessi. Tässä on ehdotettu, että se lupa olisi tekijäkohtainen, kertoo Lardot.

Näin poliisi voisi automaattisesti lisätä kuunteluun liittymiä jotka paljastuvat epäillylle kuuluviksi.

Vuosittain poliisi kuuntelee noin 150 000 puhelua.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 07.04.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme