Mainos
Mainos

Puhelinliikenne Yhdysvaltoihin normaaliksi

Suomen ja Yhdysvaltain puhelinliikenteessä eilisen terrori-iskujen jälkeen esiintyneet häiriöt johtuivat valtaosin Yhdysvaltain paikallisverkkojen ruuhkautumisesta, ei siitä, että tietoliikenneverkko sinänsä olisi laajemmin vaurioitunut.

-Tietysti katastrofialueella on saattanut olla paikallisia keskuksia ja kännykkälaitteita, jotka menivät rikki World Trade Centerin tornien sortuessa, mutta pääosin kyse lienee ollut siitä, että koko maailma ryhtyi soittamaan Yhdysvaltoihin ja linjat tukkeutuivat, johtaja Tapani Rantanen Viestintävirastosta sanoo.

Soneran mukaan puhelinliikenne Suomesta Yhdysvaltoihin oli iltapäivällä palautunut jo lähes normaaliksi. Yritysten dataliikenne ei häiriintynyt missään vaiheessa. Asiantuntijoiden mukaan maailman tietoliikenteen sujumista ei voi muutenkaan kovin laajasti vaurioittaa yksittäisillä terrori-iskuilla.

-Ei ole olemassa mitään yhtä ainoaa tietoliikenneverkkoa, joka voitaisiin kertaheitolla lamauttaa, Elisa Communicationsin turvallisuusjohtaja Kari Wirman sanoo. Koska jokaisella operaattorilla on omat verkkonsa, teleliikenteelle löytyy yleensä vaihtoehtoisia reittejä jopa silloin, jos verkon keskeiset solmukohdat tai tärkeät laitekeskittymät vahingoittuvat.

Varsinkin Internet on suunniteltu reititettävyyden kannalta niin, että se voidaan häiriön kohdalta reitittää ohi. Myös mannerten välisiä merenalaisia kaapeliyhteyksiä on nykyään niin paljon, ettei yhden vaurioituminen aiheuta kohtuuttomia ongelmia. Paikallisesti tihutöillä voi toki olla isojakin vaikutuksia. Se nähtiin äskettäin Suomessakin, kun Heinolan entisen postitalon räjäytys vaurioitti Soneran viestiasemaa ja käytännössä keskeytti mm. matkapuhelinliikenteen monen kunnan alueelta.

Rantanen huomauttaa, että Suomessa laki ja tekniset määräykset edellyttävät tietoliikenneyhteyksiltä tiettyä fyysistä suojausta, kulkusuojauksia ja lukituksia. Tärkeimmät laitteet on sijoitettava betonirakennuksiin tai maanalaisiin suojiin. Viranomaisilla on lisäksi omat erilliset viestiverkkonsa, joiden toiminta kriisitilanteissa on erikseen varmistettu.

-Toisaalta jos kyseessä on näin vakava rikollistoiminta kuin mitä nyt Yhdysvalloissa tapahtui, niin on selvää, että haluttaessa voimakkailla eri puolille kohdistuvilla iskuilla pystytään tekemään tietoliikenteellekin paljon haittaa, Rantanen myöntää.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme