Mainos
Mainos

Puheloinen: Säästöt vaarantavat puolustusperiaatteen toteutumisen

Hallitusohjelmassa päätettiin, että puolustusbudjettia leikataan hallituskaudella 200 miljoonaa euroa. Puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloisen mukaan armeijan määrärahaleikkaukset sekä kustannusten noususta aiheutuvat säästötarpeet nousevat neljän seuraavan vuoden aikana yli 400 miljoonan euron.

Huomenta Suomessa vierailleen Puheloisen mukaan säästötarve ensi vuodelle on noin 90 miljoonaa euroa.

– Vaikutukset ovat kahtaalla. Ensinnäkin toiminnassa, ja siinä välittömin puolustusvoimien jokapäiväinen toiminta, ja kun se koskee esimerkiksi asevelvollisten koulutusta, niin koulutustason lasku tietysti vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen, ja siihen näköjään me joudumme seuraavan neljän vuoden aikana.

Materiaalipuolelta leikattavaa Puheloisen mukaan löytyy kaikkialta.

– Erityisen kriittinen materiaalipuolella on maavoimien alueellisten joukkojen varustaminen. Alueellisia joukkoja maavoimista on noin kaksi kolmasosaa. Tästä voi saada käsityksen siitä suuruusluokasta, mikä merkitys sen joukko-osan suoristuskyvyllä on juuri tälle alueelliselle puolustukselle. Eli jos me emme maavoimien alueellisia joukkoja kykene varustamaan, niin se kyllä asettaa hyvin vaikeaan asemaan, ellei jopa vaaranna meidän puolustusperiaatteen toteutumisen.

Nato-jäsenyyttä ja budjettiratkaisuja Puheloinen ei kytke toisiinsa.

– Se ei kuulu minun tehtäviini. Nato-jäsenyys on eräs mahdollisuus, Puolustusvoimien puolella me toimimme sen mukaisesti, että Suomi on sotilaallisesti liittoutumaton.

(MTV3)

Katso Puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloisen haastattelu: (Huomenta Suomi 6.9.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme