Mainos
Mainos

Puhemiehen paikan saava kokoomus valitsee neljästä konkarista – virallinen päätös puhemiehestä maanantaina

Eduskunnan puhemiehistöön tulee muutoksia istuntokauden alkaessa. Perussuomalaisten hajoamisen myötä toiseksi suurin ryhmä on nyt kokoomus, joka saa puhemiehen paikan sinisiltä.

Paikalle kaavaillaan puolustusvaliokunnan puheenjohtajaa Ilkka Kanervaa, siäsministeri Paula Risikkoa, varapuhemies Arto Satosta tai suuren valiokunnan puheenjohtajaa Anne-Mari Virolaista.

Ministereistä selvä enemmistö on miehiä, mikä nostaa naisten osakkeita.

Kokoomuksessa iso rooli päätöksessä on puheenjohtajalla ja ryhmän johdolla, jotka hierovat yhteistä esitystä. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kalle Jokisen mukaan tasa-arvokysymyksiä pohditaan aina, kun ryhmässä tehdään päätöksiä, mutta myös kokemuksella ja sopivuudella on vahva painoarvo.

Risikon valinta antaisi mahdollisuuden nostaa ministerivaihdoksen avulla uutta nimeä esiin vaalien alla.

Tehtävien jaossa pohditaan yleensä myös vaalipiirien kirjoa. Puheenjohtaja, valtiovarainmisteri Petteri Orpo on Varsinais-Suomesta, samoin kuin Kanerva ja Virolainen. Ryhmänjohtaja Jokinen katsoo, että tietty vaalipiiri ei kuitenkaan ole este valinnalle.

Kokoomuksen eduskuntaryhmä päättää virallisesti ehdokkaansa maanantaina aamupäivällä ennen puhemiehen vaalia.

Varapuhemiesvalintojen tilanne on selkeämpi. Keskustan Mauri Pekkarinen jatkanee ensimmäisenä varapuhemiehenä ja SDP saa toisen varapuhemiehen paikan, johon on nousemassa Tuula Haatainen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme