Mainos
Mainos

Pula metsäkoneenkuljettajista rajoittaa puunkorjuuta

Pula metsäkoneenkuljettajista estää metsäteollisuuden aikeita lisätä puunkorjuuta Suomessa. Metsäteollisuus tarvitsee yhä enemmän puuta suomalaisista metsistä, jos ja kun Venäjän puutullit astuvat voimaan täysimääräisinä ensi vuoden alussa.

Työtehoseura, Uudenmaan TE-keskus, metsäyhtiöt Stora Enso ja Metsäliitto sekä metsäkonevalmistaja Ponsse ovat aloittaneet metsäkoneenkuljettajien tehokoulutuksen Nurmijärvellä, jotta akuuttiin pulaan saataisiin lievitystä.

Metsäteollisuuden viesti on, että tehtaat menevät kiinni ellei puuta saada lisää, kertoo Työtehoseuran toimitusjohtaja Tarmo Luoma. Pula kuljettajista on niin kova, että metsäteollisuus vaatii uusia kuskeja neljässä kuukaudessa.

Normaalit metsäkoneenkuljettajan opinnot kestävät aikuiskoulutuksessa yhdeksän kuukautta ja nuorten ammatillisissa opinnoissa kolme vuotta.

Tammikuussa Nurmijärvellä alkaneeseen koulutukseen osallistuu 12 opiskelijaa. Sillä pulaa ei ratkaista, mutta kursseja on tulossa nopeata tahtia lisää. Tänä vuonna ryhmiä on neljä. Jatkossa koulutettavien määrä voidaan nostaa 144 opiskelijaan vuodessa, kertoo Työtehoseuran koulutuspäällikkö Pentti Parviainen.

- Tällä hetkellä metsäkoneenkuljettajia koulutetaan noin 430 vuodessa. Vuotuinen tarve on yli 800. Jos painopiste siirtyy harvennusten suuntaan, määrä voi nousta lähemmäksi tuhatta, Luoma arvioi.

Metsien ammattilaisista on muutenkin pulaa. Metsureiden koulutustarve on 440 vuodessa, kun nyt heitä koulutetaan vain 65 vuodessa. Sen sijaan korkeasti koulutettuja toimihenkilöitä valmistuu enemmän kuin tarvitaan.

Metsäliiton kehityspäällikön Risto Lillebergin mukaan pula metsäkoneenkuljettajista on erityisen vaikea Etelä-Suomessa. Nurmijärven koulutus paikkaa Etelä-Suomen aukkoa.

Koulutettavat motivoituneita

Luoman mukaan tehokoulutuksessa olevilla kuljettajilla on ennalta jo kokemusta raskaista työkoneista. Monet ovat peräisin maatiloilta, mutta joukossa on puhtaita kaupunkilaisia. Koulutettavien ikähaarukka on 25-50 vuotta.

Naisia ei kuitenkaan ole. Hakijoistakin vain yksi oli nainen, vaikka ala sopii hyvin naisillekin, Parviainen kertoo.

Koulutettavat ovat erittäin motivoituneita, Luoma arvioi. Koulutuspaketti on tiivis. Opiskelijat haluavat nopeasti töihin. Pula metsäkoneenkuljettajista takaa sen, ettei työttömyydestä ole pelkoa.

- Heitä saa vähän pidätelläkin, Luoma kertoo.

Metsäkoneenkuljettajan töissä ratkaisee myös raha. Ammattitaitoinen kuljettaja kykenee ansaitsemaan jopa 3000-4000 euroa kuukaudessa. Se tosin edellyttää pitkiä työpäiviä.

Tietotekniikka keskeistä

Tehokoulutuksessa opiskelijoiden käytössä on viisi harvesteria ja metsätraktoria sekä simulaattori. Keskeisessä osassa on tietotekniikan hyväksikäyttö, sillä nykyaikaisten metsäkoneiden tiedostoissa liikkuvat muun muassa hakkuusuunnitelmat ja puunmittaustodistukset.

Ponssen koneen käyttöjärjestelmän ohjekirja sisältää 300 sivua. Lisää luettavaa tulee muun muassa metsäluonnon perusteista.

Koulutettavat harjoittelevat puun lastausta ja korjuuta Työtehoseuran alueella. Viimeinen koulutusjakso on ohjattua työtä aidolla Stora Enson tai Metsäliiton leimikolla. Koulutuspaketti sisältää 370 tuntia koneenkäyttöä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme