Mainos
Mainos

Punkkien levittämä aivokuume leviää pohjoiseen

Punkki iholla. Kuva: Lehtikuva

Punkit ja niiden mukana leviävä TBE-virus ovat levinneet yhä pohjoisemmaksi. Viime vuonna puutiaisaivokuumetta aiheuttavaa TBE-virusta tavattiin jo Simon korkeudella, myös Varkaus luokiteltiin uudeksi riskialueeksi. Edellisvuonna Närpiö liittyi riskialueiden joukkoon.

Ilmastonmuutos vie virusta yhä pohjoisemmaksi, mutta riskialueet ovat vielä pieniä verrattuna muuhun Eurooppaan. Esimerkiksi Itävallassa on jo toteutettu kansallinen rokoteohjelma puutiaisaivokuumetta vastaan.

- Siellä onkin vähentynyt ihan radikaalisti sadoista tapauksista vuosittain ihan muutamaan kymmeneen, kertoo terveydenhoitaja Terttu Niemelä Keskipohjanmaan Hoitopalvelusta.

Suomessa rokotuskampanja on purrut hyvin ja tautitapaukset on saatu puolittumaan pahimmista vuosista.

Ahvenanmaalla TBE-rokotus on kuulunut muutaman vuoden yleiseen rokotusohjelmaan ja tulokset näkyvät jo.

- Meillähän ennen vuotta 2006 noin kaksi kolmasosaa Suomen vuosittaisista TBE-tapauksista oli Ahvenanmaalla ja nyt se on sitten semmonen noin puolet tai yksi kolmasosa, sanoo tutkija Anu Jääskeläinen Helsingin Yliopiston virologian osastolta.

Tulokset ovatkin lisänneet vaatimuksia saada noin sadan euron arvoinen punkkirokotus Kela-korvausten piiriin.

Suomessa sairastuu vuosittain pari tuhatta ihmistä punkin levittämään borrelioosiin, johon rokote ei pure. Rokote sen sijaan ehkäisee TBE-virusta, joka aiheuttaa niin sanottua Kumlingenin tautia eli puutiaisaivokuumetta.

Katso Outi Airolan raportti Kokkolasta (Kymmenen uutiset 18.4.2009)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme