Mainos
Mainos

Punkkirokotteet käyvät kaupaksi

Punkit ovat levinneet rannikolta ja etelästä yhä ylemmäs Suomeen. Kansanterveyslaitos suosittaa ahvenanmaalaisten rokottamista ilmaiseksi Kumlingenin taudin aiheuttavaa virusta vastaan.

Punkit eli puutiaiset aiheuttavat Suomessa vuosittain tuhansia sairastumisia borrelioosiin ja 20-30 Kumlingenin tautitapausta.

Uusi rokote suojaa virusperäiseltä Kumlingenin taudilta ja se käy nyt hyvin kaupaksi alueilla, joilta on löydetty tautia aiheuttavaa TBE-virusta. Maksuttomia rokotuksia ei ole vielä aloitettu, vaikka niitä suunnitellaan ainakin Ahvenanmaalle.

Borrelia-bakteeria kantaa arviolta joka kolmas punkki ja Lymen borrelioosiin sairastuu vuosittain 3000-4000 ihmistä. Punkit ovat levinneet rannikolta ja etelästä yhä ylemmäs Suomeen ja niitä löytyy paikoitellen jo Sodankylää myöten.

Irroita punkki:

Antibiootit eivät pure Kumlingenin tautiin

Borrelioosiin tehoaa alkuvaiheessa antibioottihoito, mutta pahimmillaan liikunta- ja näkökyvyn menetykseen johtava Kumlingenin tauti ei säikähdä antibiootteja.

Tautia aiheuttavaa TBE-virusta esiintyy eniten Ahvenanmaalla, mutta myös Turun saaristossa, Lappeenrannan liepeillä, Kokkolan seudulla ja Helsingin edustalla.

Kansanterveyslaitos on suositellut ainakin ahvenanmaalaisten maksutonta rokottamista TBE-virusta vastaan, mutta toistaiseksi päätös viipyy. Sitä odotellessa lähes 100 euroa maksava rokote käy hyvin kaupaksi. Halvempi keino on poistaa punkki iholta heti.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 25.04.2005)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot