Mainos
Mainos

Punkkirokotukset alkavat Ahvenanmaalla

Ahvenanmaalaisilla on korkea riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen, ja sairastuvuus on maakunnassa kansainvälisesti vertailtuna erittäin korkea.

Rokotuskampanja puutiaisaivokuumetta (TBE) vastaan alkaa Ahvenanmaalla huomenna. Tavoitteena on rokottaa noin 15 000 ahvenanmaalaista.

Maksuttomiin rokotuksiin ovat sosiaali- ja terveysministeriön mukaan oikeutettuja kaikki vuonna 1999 ja sitä ennen syntyneet, jotka ovat kirjoilla Ahvenanmaalla. Lisäksi ilmaisen rokotuksen voivat saada myös Ruotsissa opiskelevat ahvenanmaalaiset.

Kaksi ensimmäistä rokotusta annetaan jokaiselle halukkaalle tämän talven ja kevään aikana ja ylläpitorokotus vuoden kuluttua. Seuraavan neljän vuoden aikana rokotuksen aloittaa aina uusi 7 vuotta täyttäneiden ikäryhmä.

Ministeriön rokotuskampanja Ahvenanmaalla kestää viisi vuotta, minkä jälkeen tilanne arvioidaan uudelleen.

Ahvenanmaalaisilla on korkea riski sairastua puutiaisaivokuumeeseen, ja sairastuvuus on maakunnassa kansainvälisesti vertailtuna erittäin korkea. Tämän takia sosiaali- ja terveysministeriö päätti Kansanterveyslaitoksen suosituksesta aloittaa rokotuskampanjan.

Ministeriössä seurataan puutiaisaivokuumeen esiintyvyyttä tarkasti myös muualla Suomessa, etenkin Turun saariston eräissä kunnissa, Kokkolan seudulla, Helsingin saaristossa sekä Lappeenrannan ja Imatran seuduilla.

Ahvenanmaan kampanjaa varten ministeriö on osoittanut varat 48 600 rokoteannokseen, jotka riittävät noin 15 000 henkilölle.

Puutiaisaivokuume, joka tunnetaan myös nimellä Kumlingen tauti, on viruksen aiheuttama keskushermoston tulehdussairaus, joka voi johtaa jopa pysyvään vammautumiseen.

Suomessa tartunnan voi saada punkin puremasta. Rokotteen tautia vastaan voi hankkia apteekista lääkärin määräyksellä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme