Mainos
Mainos

Puola pyytää Suomelta Hawk-koulutusta

Puolalaiset haluaisivat kouluttaa Kauhavalla 24 ohjaajaa kesään 2008 mennessä. Kyse on suurista rahoista, sillä yhden hävittäjälentäjän harjoituskauden kustannukset ovat puoli miljoonaa euroa.

Suomi on saanut Puolalta virallisen tarjouspyynnön puolalaisten hävittäjälentäjien kouluttamiseksi Kauhavan lentosotakoulussa.

- Puola jätti kaksi viikkoa sitten maanantaina virallisen kirjelmän, jossa se pyytää tietoa mahdollisuudesta kouluttaa vuoteen 2008 kesään mennessä 24 ohjaajaa Suomessa suomalaisilla harjoituskoneilla, kertoo kansliapäällikkö Matti Ahola Puolustusministeriöstä.

Eurooppalainen hävittäjäpilottien koulutus on kovaa bisnestä, jossa Suomikin tuoreen puolustusselonteon mukaisesti aikoo olla mukana. Nyt hanke on etenemässä, sillä hallituksen tavoitteena on ollut kansainvälisen lentokoulutuskeskuksen saaminen Kauhavalle.

- Tämä on ensimmäinen virallinen päänavaus eurooppalaisen yhteisen suihkuharjoituskonekoulutuksen tiimoilta, Ahola toteaa.

Vastaus toukokuuhun mennessä

Suomi aikoo vastata pyyntöön ja selvittää koulutuksen edellytykset ripeästi.

- Tässä kuukauden kuluessa eli viimeistään toukokuussa on tarkoitus ottaa yhteyttä Puolaan. Ja sitten aiomme ryhtyä keskustelemaan käytännön asioista, Ahola sanoo.

Suomen kanssa kilpailee muutama Välimeren rannan tukikohta ja Ruotsi. Suomen vahvuus on laaja ilmatila, sekä se, että Suomella olisi heti valmiina 53 kappaletta Hawk-harjoituskoneita, toisin kuin muilla tarjokkailla.

Hanke turvaisi myös Kauhavan lentosotasotakoulun tulevaisuuden.

- Kyllä lentosotakoulun tulevaisuus on oleellisesti kiinni ensi vuosikymmenen puolen välin jälkeen siitä, kuinka Suomessa koulutetaan suomalaisia ja toivottavasti myös ulkomaalaisia ohjaajia.

Taustalla piilee myös kolmen suuren lentokonetehtaan kilpailu eurooppalaisesta uudesta harjoitushävittäjästä.

Joka tapauksessa pienestä kaupasta ei ole kyse, sillä yhden hävittäjälentäjän koulutus maksaa puolitoista miljoonaa euroa, mistä harjoitushävittäjäkauden osuus on puoli miljoonaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme