Mainos
Mainos

Puolet ammattikorkeakoulujen insinööriopiskelijoista keskeyttää opintonsa

Ammattikorkeakoulujen insinööriopiskelijat vastustavat alan opiskelupaikkojen liian suurta määrää huomenna tapahtuvalla ulosmarssilla.

Joka toinen Suomen amattikorkeakouluissa insimööriopiskelunsa aloittaneista opiskelijoista keskeyttää opintonsa. Osa opiskelijoista siirtyy muihin oppilaitoksiin, osan vievät yritykset jo ennen opintojen päättymistä.

Kritiikkiä sekä opiskelijoiden että opettajien taholta on tullut myös siitä, että ammattikorkeakoulujen rahoitusjärjestelmä kannustaa oppilaitoksia ottamaan sisään liikaa opiskelijoita. Ammattikorkeakoulut saavat valtionosuutensa opiskelijamäärän mukaan. Kun sisään otetaan keskimäärin kaksinkertainen määrä siihen verrattuna mikä alalta valmistuu ja minkä työmarkkinat pystyvät työllistämään, esiin nousee väistämättä epäilys valtion rahastamisesta.

- Jos kaikki valmistuisivat, niin työmarkkinat varmasti joutuisivat vaikeuksiin. On kuitenkin niin, että kansainvälisesti tiedetään, että jos tämä sisäänotettavien määrä laskee, niinkuin Ruotsissa ja Saksassa on tapahtunut, niin sitä ei helposti enää saada nousemaan, toteaa rehtori Tapio Varmola Seinäjoen ammattikorkeakoulusta.

Ammattikorkeakoulujen rahoitusjärjestelmän heikkoudet ovat olleet tiedossa jo vuosia. Ammattikorkeakouluissa järjestelmään toivotaankin perusteellista remonttia.

- Itse olen edustanut jo pitkään sitä linjaa, että olisi hyvä, että ammattikorkeakoulujen rahoitukseen tulisi tulokselisuuselementti, eli osa rahoituksesta tulisi suoritettujen tutkintojen kautta. Tässä odotellaan nyt valtiovallan ratkaisuja, muotoilee rehtori Varmola.

Ammattikorkeakoulujen isinööriopiskelijat protestoivat ylisuuria aloitupaikkoja huomisella ulosmarssilla.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 12.04.2005)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot