Mainos
Mainos

Puolet nuorista kokee: Humalaiset heikentävät turvallisuudentunnetta

Jopa puolet nuorista suomalaisista kokee, että humalaisten ihmisten käytös on heikentänyt heidän turvallisuudentunnettaan vuoden aikana.

Alkoholiasennetutkimuksen mukaan myös naisista noin 40 prosenttia kokee turvallisuudentunteensa häiriintyneen humalaisten takia. Tutkimuksen mukaan asenteet humalaisten ihmisten käytöstä kohtaan ovat hieman kiristyneet edellisestä tutkimuksesta.

Suomalaisten enemmistön näkemyksen mukaan alkoholia kuluu Suomessa yhä liikaa ja humalajuominen saisi muuttua kohtuullisempaan suuntaan. Näin ajattelevat erityisesti naiset.

Suomen sosiaali ja terveys ry:n kehittämispäällikkö Kaarina Tamminiemi kertoo, että suomalaisten asenteissa on tutkimuksen mukaan yleisesti ottaen kuitenkin tapahtunut lievenemistä.

71 prosenttia vastaajista on esimerkiksi sitä mieltä, että Suomessa käytetään liikaa alkoholia, aiemmin prosenttiosuus on ollut 77. Kaiken kaikkiaan asenteeet ovat Tamminiemen mielestä edelleen aika tiukkoja.

Joissakin yksittäisissä kysymyksissä on tapahtunut kiristymistä, joissakin loivenemista.

Rattijuopumuksen raja laskuun

Suomalaiset suhtautuvat tiukasti rattijuopumuksen rajoihin. Nykyiseen lakiin ei olla tyytyväisiä.

67 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että rattijuopumuksen raja pitäisi laskea 0,2 promilleen. 75 prosenttia puolestaan kannattaa ruorijuopumuksen rajan laskemista 0,5 promilleen.

Suomalaiset kuluttavat noin kymmenen litraa absoluuttista alkoholia asukasta kohti vuodessa. Yhdeksän kymmenestä aikuisesta käyttää alkoholia. Heistä suurkuluttajia on noin 5-10 prosenttia.

Tamminiemen mukaan yleisesti ottaen tutkimuksessa naiset suhtautuvat tiukemmin alkoholiin ja sen aiheuttamiin lieveilmiöihin kuin miehet.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n tutkimukseen haastateltiin puhelimitse huhtikuussa noin tuhat ihmistä, jotka olivat 15-79-vuotiaita suomalaisia.

Tutkimus tehtiin nyt neljännen kerran. Se toteutettin ensimmäisen kerran vuonna 2006.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme