Mainos
Mainos

Puoliso ja lapset yli 90-vuotiaiden tärkeimpiä auttajia

Yli 90-vuotiaista tamperelaisista noin kolmannes pitää terveyttään hyvänä, mutta joka toisella on vaikeuksia sisällä liikkumisessa ja suurin osa tarvitsee liikkumiseen apuvälinettä, kuten keppiä tai rollaattoria.

Enemmistö vanhimmista tamperelaisista asuu tavallisessa kodissa, vajaa kolmannes laitoksessa ja noin joka kymmenes palvelutalossa. Kotona asuvista suurin osa asuu yksin, miehistä puolet mutta naisista jopa kahdeksan kymmenestä. Suurin osa tapaa lapsiaan usein, mutta joka viidennellä ei lapsia ole.

Lapset ja lasten perhe sekä oma puoliso ovat hyvin vanhojen tärkeimpiä auttajia. Virallisen kotiavun nimeää tärkeimmäksi auttajakseen vajaa kolmannes kotona asuvista. Siitäkin joukosta jolle sisällä liikkuminen on vaikeaa, joka neljäs tekee kotiaskareet itse ilman apua.

Vanhusten määrä kasvaa tulevaisuudessa

Tiedot ovat peräisin Tampereen yliopiston terveystieteen laitoksen Tervaskanto-tutkimuksen kyselystä, joka suunnattiin kaikille 90-vuotiaille ja sitä vanhemmille tamperelaisille. Kyselyjä on toteutettu vuodesta 1995 alkaen. Tänä aikana yli 90-vuotiaiden määrä on lähes kaksinkertaistunut sekä Tampereella että koko Suomessa.

Tampereella on nyt toista tuhatta yli 90-vuotiasta. Yli satavuotiaita tutkimukseen osallistui 16, vanhin 105-vuotias.

- Kaikkein vanhimpien määrä kasvaa vastaisuudessakin hyvin nopeasti.

Hyväkuntoisia 90-vuotiaita on tulevaisuudessa nykyistä enemmän, mutta myös huonokuntoisten ja apua tarvitsevien määrä kasvaa selvästi. Nyt on aika investoida hyviin palveluihin, sanoo professori Marja Jylhä Tervaskanto-tutkijaryhmästä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme