Mainos
Mainos

Puolueet haalivat uusia jäseniä

Puolueet ovat havahtuneet virittelemään tehotoimia, joilla ne saisivat tukevoitettua harventumaan päässeitä rivejään.

Pääpuolueista jäsenjahtiin ovat lähteneet SDP ja keskusta. Molempien tavoitteena on loiventaa jäsenmäärän alamäki ensi alkuun tasamaaksi. Puolueiden jäsenmäärä laskee, hitaasti mutta varmasti, kun luonnollinen poistuma korjaa satoaan eikä tilalle tule nuoria, eikä vanhempiakaan.

Demarit ovat kunnallisvaalien jälkeen palkanneet työntekijän varten vasten jäsenhankintaa hoitamaan. Puoluejohto on syksyllä kiertänyt oppilaitoksissa uusia nuoria jäseniä tähyilemässä. Jäsenpalveluja ja vaikuttamisen väyliä kehitetään.

SDP aikoo myös hyödyntää tutkimustietoa jäsentarjokkaiden etsinnässä. Puoluesihteeri Ari Korhonen paljastaa, että ideoita on haettu ulkomailta. Tavoitteena on käyttää tutkimustietoa "uudella tapaa" avuksi, jotta tulevia demareita osattaisiin täsmäetsiä juuri oikeista paikoista.

- Meillä on tutkimustietoa siitä, että halukkaita liittyjiä olisi paljon enemmän kuin mitä jäsenmäärämme tällä hetkellä on. Mutta kysyntä ja tarjonta eivät oikein kohtaa, Korhonen sanoo.

Kiertäviä jäsenkerääjiä

Keskustalla on pitkät perinteet käyttää enemmän tai vähemmän päätoimisia jäsenkerääjiä, jotka kiertävät talosta taloon. He ohjaavat erkaantuneet lampaat takaisin puolueen huomaan ja löytävät hyvässä lykyssä uusiakin jäsenkokelaita.

Siellä missä jäsenkerääjien toimintaa on tehostettu, jäsenmäärä on kasvanut, puoluetoimistosta kerrotaan.

Mutta vanhat keinot eivät enää riitä. Työn alla on jäsenkortti, jolla saisi alennuksia hotelleista ja kaupoista. Tulee tervetulopakettia uudelle jäsenelle. Puolueaktiivit pitävät korvat höröllään, ettei yksikään keskustaan päin kallellaan oleva pääsisi livahtamaan karkuun.

Myös feissausta, kansalaisjärjestöjen suosimaa katumarkkinointia, mietitään. SDP:ssä sitä on jo kokeiltu mutta puoluesihteerin mukaan se ei kuulu keinovalikoiman kärkeen.

Talkoita ja kahvia

Kokoomus ei ole lähtenyt mukaan jäsenjahtiin, sillä puolueen jäsenmäärä on viime vuodet kasvanut. Mutta kyllä tulokkaiden vastaanottoa on sielläkin mietitty.

- Olemme kehittäneet toiminnan muotoja, joihin ihmisten on ollut helppo tulla mukaan. On ollut kahviloita ja talkoita, kaikenlaista, puoluesihteeri Taru Tujunen sanoo.

Kokoomuksen jäsenkortilla heltiää alennuksia ja etuja mutta Tujunen uskoo enemmän aatteen kuin aineellisten etujen voimaan.

- Kukaan ei tule puolueen jäseneksi siksi, että saa alennusta optikolla, vaan siksi että allekirjoittaa samat arvot ja haluaa olla vaikuttamassa yhteiskuntaan.

Myös vihreät voivat ylpeillä tasaisella jäsenmäärän kasvulla. Kasvukäyrä ei kuitenkaan peitä alleen sitä tosiasiaa, että puolue on jäsenmäärältään lilliputtiluokkaa.

- Meillähän pitäisi olla kymmenentuhatta jäsentä, järjestösihteeri Lasse Miettinen puuskahtaa.

Vasemmistoliitossa on pantu tyytyväisenä merkille, että nuorten ja työikäisten osuus jäsenistä on kasvanut. Mutta puolueessa on tiedostettu, että kilpailu jäsenistä kansalaisjärjestöjen ja yhden asian liikkeiden kanssa on armotonta.

- Puoluetta ei ehkä koeta kanavaksi, jossa voi vaikuttaa juuri siihen tiettyyn itselle tärkeään asiaan, puoluesihteeri Sirpa Puhakka muotoilee.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme