Mainos
Mainos

Puolueet kaipaavat lisätietoja ennen Afganistan-operaation laajennuspäätöksiä

Professori Raimo Väyrynen ehdottaa, että Suomi ottaisi oman vastuualueen Afganistanin pohjoisosassa.

Suurimmat eduskuntapuolueet suhtautuvat varoen ehdotukseen Suomen Afganistan-operaation laajentamisesta. Ne katsovat, että operaatiosta ja Afganistanin tilanteesta on saatava lisätietoja ennen mahdollisia päätöksiä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja professori Raimo Väyrynen kehotti tänään hallitusta ja presidenttiä harkitsemaan operaation laajentamista.

Puolueet eivät vielä halunneet ottaa tarkemmin kantaa asiaan MTV3:n SuomiAreenan keskustelutilaisuudessa Porissa. Vain kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Bjarne Kallis vaati hallitusta päinvastoin selvittämään operaatiosta vetäytymistä.

Kulttuuriministeri Stefan Wallinin (r.) mukaan Suomen läsnäolo puolustaa paikkaansa, vaikka tämmöisissä kansainvälisissä operaatioissa on aina riskinsä. Hallitus- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) muistutti, että mahdolliset lisäjoukot tarvitsisivat myös lisärahaa.

Työministeri Tarja Cronberg (vihr.) torjui ainakin aseiden toimittamisen Afganistaniin.

Hallitus tekee syksyllä laajan selvityksen suomalaisesta kriisinhallinnasta. Samalla se joutuu pohtimaan Suomen roolia Afganistanissa.

Väyrysen mielestä kannattaa miettiä jopa sitä, että Suomi ottaisi oman vastuualueen Afganistanin pohjoisosassa siitä huolimatta, että se vaatisi lisää resursseja ja riskit kasvaisivat. Afganistan on Väyrysen mukaan Kosovoa suurpoliittisempi kysymys, koska amerikkalaiset ovat siellä niin vahvasti mukana.

Väyrynen sanoi puoltavansa myös Suomen osallistumista Naton nopean toiminnan joukkoihin.

Naton nopean toiminnan joukkoihin on ilmoittauduttava marraskuun aikana. Väyrynen näkee kehityksen vievän siihen suuntaan, että Suomi on mukana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme