Mainos

Puoluegallup: Kolmen kärki tiivistyy

SDP:n ja keskustan kannatus on tuoreen puoluekannatuskyselyn mukaan käytännössä tasoissa. Kärkikaksikko on Suomen Gallupin tuoreen kyselyn perusteella tullut hieman alaspäin alkuvuoden luvuista, kun taas kokoomus on noussut.

Puoluegallup

Neljän suurimman puolueen tilaaman tutkimuksen mukaan SDP saisi äänistä 23 prosenttia ja keskusta 22,8 prosenttia, jos kunnallisvaalit järjestettäisiin nyt. Kokoomuksen osuus olisi 21,7 prosenttia. SDP:n kannatus olisi näin suurempi kuin edellisissä kunnallisvaaleissa (24,5 pros.), mutta noin puolitoista prosenttiyksikköä pienempi kuin tämän vuoden aikaisemmissa vastaavissa kyselyissä.

Myös keskusta olisi nyt vahvempi kuin vuoden 1996 kunnallisvaaleissa (21,8 pros.). Puolueen kannatus valui nykytasolleen presidentinvaalien jälkeisistä lukemista jo keväällä. Kokoomus on jotakuinkin viime kunnallisvaalien kannatusluvuissa (21,6 pros.), mutta on petrannut kannatustaan alkuvuoden kyselyistä. Vasemmistoliittoa äänestäisi nyt 10,3, vihreitä 7,9 ja RKP:tä 5,2 prosenttia kansalaisista. Kristillisille kysely näyttää 3,9:n, remonttiryhmälle 0,5:n ja perussuomalaisille 0,7 prosentin kannatusta. Ryhmään muut jää neljä prosenttia.

Haastateltavilta kysyttiin, minkä puolueen tai ryhmittymän ehdokasta he äänestäisivät, jos kunnallisvaalit olisivat nyt. Vastaajilta tiedusteltiin myös, minkä puolueen tai ryhmän ehdokasta he äänestivät viime eduskuntavaaleissa. Joka neljännes ei ilmoittanut puoluekantaansa kumpaankaan kysymykseen. Lukema on suurempi kuin tämän vuoden aiemmissa puoluekannatuskyselyissä.

Vasemmistoliitolla vakaita tukijoita

Noin puolet eri puolueiden kannattajista on täysin varma omasta kannastaan. Varmimpia ovat vasemmistoliiton (56 pros.) ja epävarmimpia vihreiden (30 pros.) kannattajat. Vaalien lähestyessä puoluekannan varmuus voimistuu säännönmukaisesti, huomautetaan Suomen Gallupista.

Epävarmimmat löytyvät nuorista ikäluokista. 18-25-vuotiaista vain reilu kolmannes on erittäin varma omasta puoluevalinnasta. Keskimääräistä vankemmin kantansa ovat päättäneet eläkeläiset (60 pros.) ja maanviljelijät (63 pros.). Työntekijöistä 48 ja alemmista toimihenkilöistä 43 prosenttia on täysin varma kannastaan. Maantieteellisesti vankimmat kannat löytyvät Pohjois-Suomessa asuvilta.

Suomen Gallup teki tutkimusta varten 2336 puhelinhaastattelua 7.-31. elokuuta. Kyselyn virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen.
(STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot