Mainos
Mainos

Puolueiden järjestösihteerit: Jäsenrekistereitä ei manipuloida

Puolueiden nuorisojärjestöt tyrmäävät väitteen, jonka mukaan niiden ja opiskelijajärjestöjen valtiolta saamat tukisummat perustuisivat osittain tekaistuihin jäsenlukuihin. Asiasta kirjoittaa tänään Helsingin Sanomat.

Nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen valtionapu perustuu osaksi niiden jäsenmäärään. Lehden mukaan opetusministeriölle ilmoitettavat luvut perustuvat puolestaan luottamukseen.

MTV3 Uutiset kysyi neljältä jäsenmäärältään suurimmalta nuorisojärjestöltä, miten niiden jäsenmäärät muodostuvat.

Järjestöjen mukaan valejäseniä ei pääse syntymään, koska rekistereitä päivitetään vuosittain ja liittymiseen tarvitaan allekirjoituksella varustettu suostumus. Kun jäsen täyttää 30 vuotta, hänet tiputetaan rekisteristä pois.

– Kaikki jäsenet ovat itse liittyneitä. Rekisteriä päivitetään siten, että kun joku liittyy niin hänet lisätään rekisteriin ja kun ikä tulee täyteen, niin yli-ikäiset poistetaan vuoden lopussa, keskustanuorten liittosihteeri Mika Hämeenniemi sanoo.

Samoin vastataan kokoomuksen ja vasemmistoliiton nuorisojärjestöistä.

– Meillä ei roiku valejäseniä. Jäseneksi liitytään joko kirjallisella jäsenkaavakkeella tai lomakkeella internetissä. Kun jäsen täyttää 30 vuotta, hän voi siirtyä kannatusjäseneksi, mutta heitä ei ilmoiteta ministeriöön, sanoo vasemmistonuorten pääsihteeri Santeri Mikkola.

Sosialidemokraattisten opiskelijoiden (Sonk) entinen pääsihteeri Mikko Sauli sanoo tämän päivän Helsingin Sanomissa, että esimerkiksi Sonkin jäsenmäärässä oli vuonna 2008 "yli puolet ilmaa".

– Minun aktiiviaikanani tällaista (manipulointia) ei ole tapahtunut. Kyllä meidän jäsenet ovat ihan todellisia, sanoo demarinuorten pääsihteeri Miikka Lönnqvist.

Jos jäsenmaksun jättää maksamatta, jäsen erotetaan. Erottaminen jäsenrekisteristä on kokoomusnuorissa ja keskustanuorissa kunkin paikallisyhdistyksen omalla vastuulla.

Vasemmistonuorissa jäsenmaksua ei peritä lainkaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme