Mainos

Puolueiden kommentteja ennakkoäänten tuloksista

Puolueet ovat tuoreeltaan kommentoineet ennakkoäänestyksessä saavuttamaansa tulosta. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen pitää ennakkoäänten tulosta hyvänä.

- Tavallisesti äänimäärämme nousee ennakkoäänistä 0,5-1 prosenttia. Voittoa on tulossa, Katainen iloitsi tuoreeltaan.

Katainenkaan ei kuitenkaan uskaltanut ensi kommenteissaan sovittaa voittajan viittaa harteilleen. Kokoomus sai ennakkoäänistä 22,4 prosenttia, vuonna 2004 luku oli 21,8 %.

Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen oli hieman pettynyt ennakkoäänituloksiin.

- Ennakkoäänistä odotettiin kyllä enemmän, Vanhanen myönsi.

Yleisesti eniten ennakkoääniä antavat keskustan kannattajat ja puolueen kannatus hiipuukin usein ääntenlaskun edetessä. Vanhanen uskoo, että näin käy nytkin.

- Varmaan jonkin verran menee taaksepäin.

Kolmen suurimman puolueen tasaväkisyydestä ennakkoäänituloksissa Vanhanen ei ollut yllättynyt.

- Kyllähän gallupit jo näyttivät, että tasaista tämä tulee olemaan.

Kuntaministeri Mari Kiviniemi puolestaan on pettynyt keskustan ennakkoäänitulokseen. Hänen mukaansa keskustassa tähtää kuitenkin edelleen vaalivoittajaksi. Keskusta sai 22,2 prosenttia ennakkoäänistä (22,8).

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen oli helpottunut puolueensa kärkipaikasta ennakkoäänten jälkeen. SDP keräsi ennakkoäänipotista 22,8 prosenttia (24,1 %). Urpilainen oli kuitenkin maltillinen lopputuloksen ennustamisessa eikä suostunut vielä julistautumaan koko vaalien voittajaksi.

Kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen on tyytyväinen puolueensa 4,3 prosentin ennakkoäänisaaliiseen (4,0 % vuonna 2004). Hän antoi omilleen kehut hyvin ommistuneesta kampanjasta.

Ennakkoäänten perusteella suurin voittaja 5,1 prosentin osuudellaan on perusuomalaiset. Nousua viime kuntavaaleista on peräti 4,2 prosenttia. Puheenjohtaja Timo Soini oli tulokseen luonnollisesti erittäin tyytyväinen.

- Tulos on läpimurto, Soini hehkutti.

Vasemmistoliiton äänestystulos on jäämässä ennakkoäänten perusteella edellisten kuntavaalien tasolle. Vasemmistoliitto keräsi ennakkoäänistä 9,7 prosenttia, eli nousua viine vaalista on 0,1 prosenttia.

- Tavoite oli 11 prosenttia, mutta olen tulokseen tyytyväinen, sanoi puolueen puheenjohtaja Martti Korhonen.

Vihreät keräsi ennakkoäänistä 6,7 prosenttia, kun se vuoden 2007 kunnallisvaaleissa oli 7,4 prosenttia. Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg muistuttaa kuitenkin, että tämänkertainen on yksi parhaista ennakkoäänten tuloksista.

- Tilanne on meille tavallinen, koska pienimmät kunnat eivät ole vihreiden omista aluetta ja suurten kaupunkien väki äänestää tavallisesti varsinaisenä vaalipäivänä. Tavoite on edelleen 9 prosentin tuntumassa, Cronberg sanoo.

Ruotsalainen kansanpuolue on puolestaan kärsimässä hienoisen tappion. Ennakkoääniä puolue keräsi nyt 3,7 prosenttia, laskua edellisten kuntavaalien ennakkoäänten tuloksesta on - 1,5 prosenttia. RKP:n puheenjohataja Stefan Wallin ennakoi kuitenkin lopullisen tuloksen asettuvan viimekartaiselle tasolle.

- RKP:n kannattajat äänestävät perinteisesti varsinaisena äänestyspäivänä. Ennustan, että RKP:n kannatus asettuu haarukkaan 4,8-5,2 prosenttia.

Wallin sanookin seuraavansa tuloslaskentaa rauhallisin mielin.

- Olen rauhallinen kuin viilipytty.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot