Mainos
Mainos

Puoluejohtajat: Koulutus pysyy maksuttomana

Yliopisto- ja AMK-opiskelijoiden mielenosoitus koulutuksen maksuttomuudesta on päättynyt opiskelijoita miellyttäviin lopputuloksiin. Puoluejohtajat lupasivat opiskelijoille, että hallitus ei suunnittele lukukausimaksuja korkeakouluopiskeluun ensi vaalikaudellakaan. Paikalla oli arviolta kaksituhatta mielenosoittajaa.

Eduskuntatalolla opiskelijoita oli vastassa eri puolueen edustajia. Portailla odottivat Jutta Urpilainen (SDP), Anni Sinnemäki (vihr.), Paavo Arhinmäki (vas.), Tuomo Puumala (kesk), Pirkko Ruohonen-Werner (peruss), Ulla-Maj Wideroos (RKP), Päivi räsänen (KD) ja Henna Virkkunen (kok). Myös yksittäisiä kansanedustajia oli paikalla kuuntelemassa keskustelua.

Entä ulkomaalaiset opiskelijat?

Perussuomalaisten edustajan puheenvuoro siitä, että lukukausimaksuja ei suunnitella suomalaisille opiskelijoille, nosti mielenosoittajien desibelit korkealle. Opiskelijat vaativat, että maksuttomuuden tulisi koskea myös ulkomaisia opiskelijoita.

- Keskustelua syntyi siitä, miten EU- ja ETA-maiden sisä- ja ulkopuolelta tulevia opiskelijoita kohdellaan maksuasioissa, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Matti Parpala.

Parpalan mukaan muut puolueet olivat entisillä linjoilla EU- ja ETA-maiden ulkoa tulevien lukukausimaksuista. Tällä hetkellä niitä peritään osalta näistä opiskelijoista ja kokeilu kestää viiden vuoden ajan.

Lupaukset on nyt muistettava

Parpalan mukaan opiskelijat ovat iloisia siitä, että puolueet ovat nyt antaneet selkeät kantansa opiskelujen maksuttomuudesta.

- Vähimmäisvaatimus saatiin ainakin läpi, Parpala iloitsee.

Tämän jälkeen opiskelijat aikovat valvoa puolueita siinä, että ne muistavat lupauksensa.

- Varmasti muistutamme puolueita ennen ja jälkeen vaalien, sekä samoin hallituskauden aikana, mitä he ovat nyt luvanneet, Parpala sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme